Holland Nagydíj – 1979.08.26. – Zandvoort

Plakát

1979. augusztus 26-án a Zandvoortban rendezett Holland Grand Prix-n két csapat is jubilált: a Shadow századik, a Ferrari háromszázadik világbajnoki futamán vett részt. Az ünnepeltek számára nem indult valami jól a hétvége, ugyanis az időmérőn az előbbiek a 22. és 23., utóbbiak az 5. és 6. helyet szerezték meg. És a folytatás sem sikerült túl jól, mivel a négyes közül csak az egyik Ferrari, a dél-afrikai Jody Scheckterrel tudott célba érni. Igaz, ő legalább dobogóra állhatott, annak is a második fokára. Az aznap negyedik világbajnoki futamgyőzelmét megszerző, Williams-Fordot vezető ausztrál Alan Jones-szal ő sem bírt. A harmadik helyezett a francia Jacques Laffite lett, aki az egyre markánsabb Ligier-Fordot hajtotta. A fiatal brazil, Nelson Piquet (Brabham-Alfa Romeo), a belga Jacky Ickx (Ligier-Ford) és a német Jochen Mass (Arrows-Ford) értek még célba pontszerző helyen. A pole pozíció nem hozott szerencsét a francia René Arnoux számára, mivel már az első körben baleset miatt kiesett – csapata, a Renault legnagyobb bánatára.

Rögtön a rajt után Jones vezeti a mezőnyt Arnoux és Laffite előtt.

Rögtön a rajt után Jones vezeti a mezőnyt Arnoux és Laffite előtt.

A győztes Alan Jones

A győztes Alan Jones

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Ferrari másik versenyzője, a verseny leggyorsabb körét megfutó kanadai Gilles Villeneuve “szokás szerint” megint gondoskodott a látványosságról: először a 11. körben a Tarzan-kanyarban remek manőverrel megelőzte az addig vezető Jones-t, majd a 49. körben ugyanott kicsúszott. A bal hátsó, defektes gumijával három keréken is majdnem versenytempóban száguldott vissza a boxba gumit cserélni, ám mire odaért, már nem volt mit: a kerék leszakadt a nem túl kímélő üzemmód következtében.

Villeneuve defekt után - 1. rész

Villeneuve defekt után – 1. rész

Villeneuve defekt után - 2. rész

Villeneuve defekt után – 2. rész

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A pontversenyben Scheckter (44 pont), Laffite (36), Jones (34) volt a sorrend, míg a konstruktőröknél a Ferrari (80 pont) vezetett a Ligier (61) és a Williams (58) előtt.
Hátra volt még három futam…

Zandvoort vonalvezetése 1979-ben: 4,226 km, mindez 75-ször, azaz a teljes táv 316,950 km

Zandvoort vonalvezetése 1979-ben: 4,226 km, mindez 75-ször, azaz a teljes táv 316,950 km