Belga Nagydíjak

Spa-Francorchamps madártávlatból

Spa-Francorchamps madártávlatból

A hét végén az egyik legnagyobb múlttal rendelkező világbajnoki futamra kerül sor: a Belga Nagydíjnál többször csak a Brit, az Olasz, a Monacói és a Német GP-ket rendezték meg. Eddig 58-szor versenyeztek Belgium Nagydíjáért, és a közelgő 59. alkalmat ad egy kis visszatekintésre.
Kétszer Nivelles, tízszer Zolder, és negyvenhatszor a jelenlegi helyszín, Spa-Francorchamps adott otthont a futamnak. Ez utóbbi pályán rendezték világbajnoki keretek között az első Belga GP-t 1950. június 18-án. Az akkor még jóval hosszabb, 14,120 kilométeres pályán 35 kört tett meg a mezőny, és az argentin Juan Manuel Fangio és Maseratija haladt át elsőként a célvonalon. Az idők folyamán jelentősen átalakult és lerövidült a versenynaptár talán legkarakteresebb, legizgalmasabb és leglátványosabb pályája (a legutóbbi verzió “mindössze” 7,004 kilométer hosszú), azonban két dologban nem változott. Az egyik a csodás környezet: az év nagy részében közútként használt aszfaltcsík az Ardennek festői tájain vezet keresztül. A másik Spa legjellegzetesebb pontja, amely nem csak a talán legismertebb kanyarja a Nagydíj-pályáknak, hanem valószínűleg a legnagyobb kihívást is jelenti a versenyzők számára: ez az “Eau Rouge”.
A Belga Nagydíjak királya kétségkívül a német, hétszeres világbajnok Michael Schumacher, aki 1991-ben itt debütált a Formula 1-ben, és később hat alkalommal tudott nyerni. A brazil Ayrton Senna ötször, a skót Jim Clark négyszer aratott itt diadalt. Az aktív versenyzők közül a finn Kimi Räikkönen szintén négy győzelemmel áll, és az idén biztosan nem is veszti el a vezető helyet, mivel az őt követő német Sebastian Vettel két sikerrel követi.
A konstruktőröknél – sok más Grand Prix-hez hasonlóan – Ferrari, McLaren, Lotus sorrend alakult ki, a maranellói istálló tizenhat alkalommal vihette haza a győztesnek járó trófeát.
A Belga GP-khez egy szomorú rekord is fűződik: 1960. június 10-én Spában két brit versenyző, Chris Bristow és Alan Stacey is életét vesztette. Egyazon Nagydíjon sem előtte, sem utána nem történt két halálos kimenetelű baleset. És egy másik pálya, Zolder volt a helyszíne minden eddigi idők egyik legbátrabb, leglátványosabban vezető versenyzője, a kanadai Gilles Villeneuve végzetes ütközésének.

Spa egy kiváló helyszín, a legtöbb versenyző szerint a legjobb. Remek versenyek, látványos jelenetek hazája. Várjuk a folytatást… 🙂

Az első verzió 1950-ből...

Az első verzió 1950-ből…

... és a legutóbbi, 2007 óta használt vonalvezetés

… és a legutóbbi, 2007 óta használt vonalvezetés

Az Eau Rouge 1988-ban

Az Eau Rouge 1988-ban

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Egy látványos verseny leglátványosabb pillanatai (az angol Damon Hill nyerte Jordan-Mugen-Hondával):

 

És egy emlékezetes előzés 2000-ből: a finn Mika Häkkinen “követte el” a német Michael Schumacher “kárára”. Még az olaszoknak is tetszett…