Gilles Villeneuve – 1982.05.08. – Belga GP, Zolder

Gilles Villeneuve (1950-1982) - nagyítható

Gilles Villeneuve (1950-1982) – nagyítható

33 éve, 1982. május 8-án az autósport világa elveszítette egyik legragyogóbb tehetségét, a kanadai Gilles Villeneuve-öt.
Zolderben, a Belga Nagydíj időmérő edzésén, majd a másnapi versenyen Villeneuve mindenképpen vissza szeretett volna vágni csapattársának, a szintén ferraris, francia Didier Pironinak a két héttel korábbi, San Marinói GP-n történtek miatt. Ott ugyanis – egy állítólagos megállapodást felrúgva – Didi az utolsó körben megelőzte Gillest. Ez véget is vetett a kollegiális viszonynak a két versenyző között.
Pironi Villeneuve elé került az időmérőn, amelyre Gilles egy még gyorsabb körrel akart válaszolni. És ezen a gyors, “flying lap”-en érte utol a nála sokkal lassabban haladó német Jochen Masst, és annak March-Fordját. Mass félre szeretett volna húzódni, azonban Villeneuve félreértette őt, és rászaladt a March-ra. Annak gyorsan forgó hátsó kereke katapultként lőtte fel a magasba a Ferrari 126C2-est, amely aztán a földnek csapódva több darabra tört. A vezetőülés csavarjai – ezeket Mauro Forghieri, a Ferrari főtervezője 8 tonnás teherbírásúra méretezte – elszakadtak, Gilles kirepült az autóból, és a védőhálóba vágódott. Minden idők egyik legbátrabb, leglátványosabban vezető autóversenyzője súlyos nyak- és koponyasérüléseket szenvedett, amelyek következtében a kórházba szállítást követően elhunyt. 32 évet élt.
“Ő volt a legőrültebb fickó, akivel valaha találkoztam a Formula 1-ben. Az, hogy mindezzel együtt is inkább érzékeny és szerethető volt, semmint egy törtető figura, nagyon különleges személyiséggé tette.” – Niki Lauda.

 

Az utolsó képek egyike Gillesről – 1982.05.08., Zolder

Az utolsó képek egyike Gillesről – 1982.05.08., Zolder

 

Ennyi maradt a Ferrari 126C2-esből

Ennyi maradt a Ferrari 126C2-esből

 

A Terlamen kanyarban elhelyezett virágcsokor Gilles emlékére

A Terlamen kanyarban elhelyezett virágcsokor Gilles emlékére

 

A montreali Circuit Gilles Villeneuve célvonala. Salut Gilles…

A montreali Circuit Gilles Villeneuve célvonala. Salut Gilles…

Gilles emlékére: