San Marinói Nagydíj – 1989.04.23. – Imola

F1-incidente-Gerhard-Berger-Imola-1989

25 évvel ezelőtt, 1989. április 23-án az osztrák Gerhard Berger kis híján végzetes balesetet szenvedett a San Marino-i Nagydíj harmadik körében. Az olaszországi Imolában, az Autodromo Internazionale Enzo e Dino Ferrari nevű versenypálya hírhedt Tamburello nevű gyors balkanyarjában a betonfalnak csapódott, és a Ferrarija kigyulladt alatta. Kisebb-nagyobb égési sérülésekkel, de kimentették a lángok közül. A Tamburello ekkor még csak figyelmeztetett, öt év múlva sajnos már büntetett is…
A verseny? A McLaren-Honda belügyévé változtatta a csapat két versenyzője, a világbajnoki címvédő brazil Ayrton Senna és a kétszeres világbajnok francia Alain Prost. Senna a pole pozíció után rajt-cél győzelmet aratott, hiába üldözte őt a leggyorsabb kört megfutó Prost. A harmadikként leintett olasz Alessandro Nannini Benetton-Fordja már egy kör hátrányban volt mögöttük. Őket a belga Thierry Boutsen (Williams-Renault), az angol Derek Warwick (Arrows-Ford) és honfitársa, Jonathan Palmer (Tyrrell-Ford) követte a pontszerző helyeken.
A világbajnokságot Prost vezette (12 pont) Senna és az angol, Ferrariban versenyző Nigel Mansell (9-9 pont) előtt. A csapatoknál McLaren-Honda (21 p.), Ferrari (9 p.), Benetton-Ford (8 p.) volt a sorrend. Kezdett ismét nyomasztóvá válni a piros-fehérek fölénye.

Egy felvétel Berger balesetéről (az osztrák a következő, Monacói GP-t égési sérülései miatt kihagyta, de Mexikóvárosban már rajthoz tudott állni):

Gerhard Berger

Gerhard Berger

Berger és a Ferrari 640-es

Berger és a Ferrari 640-es

Berger megégett sisakja

Berger megégett sisakja