Onofre Marimón

Az argentin Onofre Marimón 1923. december 19-én született a Buenos Aires-hez közeli Zárate településen. Édesapja Chevrolet-jét vezetve nyerte meg első komoly autóversenyét hazájában, és két évvel később, 1951. július 1-én a Reimsben rendezett Francia GP-n a Formula 1 világbajokságon is debütálhatott egy Maseratival híres honfitársai, Juan Manuel Fangio és Froilan Gonzalez mentoráltjaként.
A következő évet kihagyta, de 1953-ban a Belga Nagydíjon egy harmadik hellyel indított. Sajnos azonban a jó folytatás elsősorban műszaki hibák miatt elmaradt, és a világbajnoki pechszéria 1954-ben is folytatódott: az első négy futamból csak egyet, a Brit GP-t tudta befejezni – igaz, azt a harmadik helyen. Közben egy világbajnokságon kívüli versenyen, a Római Nagydíjon szép győzelmet aratva bizonyította tehetségét. Többre azonban nem volt lehetősége: 60 évvel ezelőtt, 1954. július 31-én a Német Nagydíj edzésén a Nürburgringen halálos balesetet szenvedett. A másnapi versenyen példaképei, Fangio és Gonzalez végeztek az első két helyen…
Onofre “Pinokkió” Marimón 11 világbajnoki futamon vett részt, ezeken két harmadik helyet szerzett, és egy alkalommal (az 1954-es Brit GP-n) megfutotta a verseny leggyorsabb körét. Mindössze 30 évet élt.

Onofre Marimón (1923-1954)

Onofre Marimón (1923-1954)