Német Nagydíj – 1951.07.29. – Nürburgring

1951. július 29-én az év hatodik világbajnoki futamát futották Németország Nagydíjáért a “Zöld Pokol”-ban, azaz a régi Nürburgringen.
A pole pozícióból – első alkalommal – az olasz Alberto Ascari indulhatott Ferrarijával. Az Alfa Romeóval versenyző argentin Juan Manuel Fangióval volt nagy harcban az első helyért, kettejük csatájába mindössze egy kör erejéig tudott beleszólni Fangio honfitársa, a Ferrarit hajtó José-Froilan Gonzalez, aki végül harmadikként végzett. Az Alfák túlmelegedéssel küzdöttek, a világbajnoki cím védője, az olasz Giuseppe Farina emiatt fel is kellett, hogy adja a küzdelmet. Egy másik alfás, a helyi kedvenc német Paul Pietsch látványos, ám szerencsés kimenetelű balesettel tett pontot a saját viadalának végére. Csak Fangio volt az egyetlen, aki tartotta magát a Ferrarik között, és fél perc hátránnyal második lett az első világbajnoki futamgyőzelmét arató Ascari mögött. A további pontszerző helyeken csak Enzo Ferrari versenyzői értek célba: negyedikként az olasz Luigi Villoresi, míg ötödikként a szintén olasz Piero Taruffi. Sőt, a hatodikként célba érő svájci Rudi Fischer is Ferrarival versenyzett, bár ezért a helyezésért akkoriban még nem járt pont.
A leggyorsabb kör mindenesetre az alfás Fangióé lett; ő volt az egyetlen, aki 10 percen belül tette meg a majdnem 23 kilométeres kört, 137,825 km/órás átlagot autózva.
És ő vezette a világbajnoki tabellát Ascari és Farina előtt. Hátra volt még két futam…

Alberto Ascari (1918-1955)
Ascari

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ascari és a Ferrari 375-ös
1951_german_gp_-_alberto_ascar

 

 

 

 

 

 

 

 

Paul Pietsch balesete
1951_german_gp_-_paul_pietsch_

 

 

 

 

 

 

 

A Nürburgring 1951-ben
Nürburgring