Jan Magnussen

Ma ünnepli 41. születésnapját a dán Jan Ellegaard Magnussen.
Jan 11 éves korában kezdett gokartozni, és már a következő évben megnyerte hazája bajnokságát. A gokartozás történetében ő volt a legfiatalabb, aki junior világbajnoki címet szerzett – mindössze néhány nappal 14. születésnapja után. Miután még kétszer elnyerte a világbajnoki címet, a Formula Ford kategóriában folytatta, és 19 futamon aratott 7 győzelmével a Brit FF1600-as kategória harmadik helyén végzett. A Formula Vauxhall Lotus sorozaton való sikeres szereplés után 1994-ben a Brit Formula 3-as bajnokságon indult a Paul Stewart Racing színeiben. Hatalmas fölénnyel lett bajnok: a 18 versenyen aratott 14 diadallal megdöntötte Ayrton Senna rekordját. Ennek a kiváló szereplésnek köszönhetően év végén részt vehetett a McLaren F1-es csapatának tesztelésén. A következő évet a Német Túraautó-Bajnokságban töltötte, de az év végén sor került Formula 1-es debütálására is: a Csendes-óceáni Nagydíjon, a japán Aidában a McLarennél helyettesítette a vakbélműtét után lábadozó finn Mika Häkkinent. A futamot tizedikként fejezte be.
1996-ban a CART sorozatban versenyzett, de gyengén szerepelt, és visszajött Európába. 1997-re szerződést kapott a frissen alakult Stewart csapatnál, de itt sem kísérte sok siker. 25 teljesített világbajnoki futam után, az 1998-as Kanadai Nagydíjat követően távoznia kellett a csapattól – érdekes módon akkor, amikor F1-es pályafutása legjobb, hatodik helyével megszerezte egyetlen pontját.
Ezt követően néhány futam erejéig visszatért a CART bajnokságba, majd az Amerikai Le Mans Sorozatban, a Dán Túraautó-Bajnokságban és GT-versenyeken indult, továbbá napjainkig résztvevője olyan hosszútávú viadaloknak, mint a Le Mans-i 24, vagy a Sebring-i 12 órás futam.
Fia, Kevin szintén autóversenyző lett: jelenleg a McLaren csapat tagjaként résztvevője a Formula 1 világbajnokság mezőnyének.

Jan Magnussen
Jan Magnussen.

 

 

 

 

 

 

 

Előttem az utódom – Jan és Kevin Magnussen
Előttem az utódom - Jan és Kevin Magnussen.

 

 

 

 

 

 

Jan Magnussen és a Stewart-Ford SF02-es 1998-ban, az idénnyitó Ausztrál Nagydíjon, Melbourne-ben. Ütközés miatt nem idő előtt kellett befejeznie a viadalt
Jan Magnussen és a Stewart-Ford SF02-es 1998-ban, az idénnyitó Ausztrál Nagydíjon, Melbourne-ben. Ütközés miatt nem idő előtt kellett befejeznie a viadalt.