Reg Parnell

Reg Parnell

Az angol Reginald Harold Haslam “Reg” Parnell 1911. július 2-án született Derby városában, ahol családjának garázsa volt, így már fiatalon kapcsolatba került az autókkal. Egy 1935-ben vásárolt Bugattival kezdett versenyezni, majd a világháború után Maseratival folytatta. Ott volt a Formula 1 világbajnokságok legelső futamán 1950. május 13-án Silverstone-ban egy Alfa Romeo-t vezetve. És ha már ott volt, dobogóra is állt: nagyszerű teljesítményt nyújtva harmadikként végzett. 1954-ig még öt alkalommal állt rajthoz világbajnoki futamon, de ezt a sikert nem tudta megismételni. Érdekesség, hogy a hat teljesített versenyén öt különböző konstruktőr (Alfa Romeo, Maserati, Ferrari, BRM és Cooper) autóit vezette.
A világbajnoki sorozat keretein kívül rendezett futamok közül 79-en állt rajthoz, és hogy mennyire nem volt rossz versenyző, azt bizonyítja az a tény, hogy ezeken 16 győzelmet és további 10 dobogós helyezést szerzett.
1954-es visszavonulását követően az Aston Martin csapatmenedzsere lett, és az ő irányításával 1959-ben kettős diadalt arattak a Le Mans-i 24 órás versenyen (Carroll Shelby és Roy Salvadori, illetve Maurice Trintignant és Paul Frére révén).
1959 és 1969 között az általa alapított Reg Parnell Racing / Yeoman Credit Racing Team különböző konstrukciókkal (Cooper, Lola, Lotus, Ferrari és BRM) csapat a Formula 1 világbajnokság küzdelmeiben is részt vett. Két második helyet szereztek, mindkettőt 1962-ben: a Német és a Brit Nagydíjon, az angol John Surtees által. És Surtees szerezte a csapat egyetlen pole pozícióját, ugyancsak 1962-ben, a Holland Nagydíjon.
Reg Parnell nem fejezhette be életművét: 52 évesen, hashártyagyulladásban hunyt el 52 évvel ezelőtt, 1964. január 7-én. Fia, Tim ugyancsak autóversenyző lett.