Patrick Tambay

Ma ünnepli 65. születésnapját a francia Daniel Patrick Charles Maurice Nasri Tambay.
Pályafutása korai szakaszában Formula 5000-es kategóriában versenyzett az amerikai Carl Haas csapatának tagjaként. 1977-ben a Haas-Hall Racing színeiben megnyerte a Can-Am sorozatot, és még ugyanebben az évben a Brit Nagydíjon egy Ensign-Ford volánjánál a Formula 1-ben is debütálhatott. A következő két évben az akkor leszálló ágba került McLaren csapatnál versenyzett, de mivel a legjobb helyezése egy negyedik volt, elhagyta az F1-et, és 1980-ban ismét Can-Am bajnoki címet ünnepelhetett. 1981-re a Ligier színeiben tért vissza a száguldó cirkuszba, de ismét eredménytelen maradt, és mivel a csapat elküldte, bejelentette visszavonulását.
Jó barátjának, a kanadai Gilles Villeneuve-nek az 1982-ben bekövetkezett halálos balesetét követően azonban a Ferrari hívta, és Patrick elfogadta a maranellóiak invitálását. És hogy mennyire nem volt hiba szerződtetni, azt mindjárt a második futamon egy harmadik hellyel igazolta. Majd amikor ugyancsak ’82-ben a Német Nagydíj edzésén csapattársa, a szintén francia Didier Pironi súlyos, pályafutása végét jelentő balesetet szenvedett, Tambay lett a Ferrari első számú versenyzője. És azon a hétvégén megszállottként száguldva első Nagydíj-győzelmét aratta. “Gilles-ért és Didi-ért” – mondta a leintést követően.
A következő évben is a Ferrarinál versenyzett, és a San Marinói GP-n ismét nyerni tudott, valamint dobogós helyezésekkel igyekezett életben tartani világbajnoki reményeit. Végül negyedikként végzett az összetettben, és 1984-től két évre a Renault-hoz szerződött. Az utolsó idényében, 1986-ban visszatért Carl Haas csapatához, de a Lola autók nem voltak versenyképesek.
Visszavonulása után sem szakadt el a sporttól: a Sportautó-világbajnokságon indult, 1989-ben negyedik lett a Le Mans-i 24 órás viadalon, és kétszer végzett harmadikként a Paris-Dakar ralin. Napjainkban TV-kommentátorként tűnik fel a Nagydíjakon, emellett a Cote d’Azur egyik településének, Le Cannet-nek az alpolgármestere. Fia, Adrien a Német Túraautó-Bajnokság résztvevője, keresztfia pedig nem más, mint 1997 világbajnoka, a kanadai Jacques Villeneuve.
Patrick Tambay 114 Nagydíjon 2 győzelmet aratott és további 9 dobogós helyezést ért el. A pole pozíció 5, a versenyek leggyorsabb köre pedig 2 alkalommal lett az övé. Kiváló, szenvedélyes, gyors résztvevője volt 9 idényen át a világbajnokság mezőnyének.

Patrick Tambay
Patrick Tambay.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Patrick és a Ferrari 126C2B 1983-ban a Spa-Francorchamps-ban rendezett Belga GP-n, ahol másodikként intették le
Patrick és a Ferrari 126C2B 1983-ban a Spa-Francorchamps-ban rendezett Belga GP-n, ahol másodikként intették le.

 

 

 

 

 

 

 

Patrick Tambay napjainkban
Patrick Tambay napjainkban.