Spanyol Nagydíj – 1981.07.21. – Jarama

1981. június 21-én hatalmas hőség tombolt Jaramában, a Spanyol Nagydíj helyszínén. Az év hetedik futamára került sor ekkor, amely már a rajt előtt hozott egy változást: két év szünet után újra itt öltöztették a régi-új szponzor, azaz a John Player Special fekete-arany színeibe a Lotus autókat.
A századik Nagydíján részt vevő francia Jacques Laffite és Ligier-Matra autója indulhatott az első rajtkockából, ám nagyon rosszul startolt, és a tizenegyedik helyre csúszott vissza. A mögötte induló Williams-Fordos duó, a világbajnoki címet védő ausztrál Alan Jones és az argentin Carlos Reutemann került az élre, de ott volt szorosan a nyomukban a hetedik helyről Ferrarival rajtoló kanadai Gilles Villeneuve, aki szokása szerint látványos indulást produkált, így ért harmadikként az első kanyarba. Sőt, egy kör múlva Gilles már Reutemannt is megelőzte, kihasználva a Ferrari turbómotorjának erejét. Aztán amikor Jones hibázott, az élre állt, és végig ott is maradt, megszerezve önmaga 6., és a Ferrari 81. győzelmét. Szorongatták ugyan – főleg a második helyre visszakapaszkodó Laffite – azonban megelőzni nem tudták. És hogy mennyire nehéz lehetett megtartani az első helyet, arra bizonyíték lehet az is, hogy végül a Formula 1 történetének második legszorosabb befutóját láthatták a nézők: amikor lecsapódott a kockás zászló, nem kevesebb, mint öt autó száguldott át a célvonalon 1,231 másodperc alatt. Villeneuve mögött Laffite, az észak-ír John Watson (McLaren-Ford), Reutemann és az olasz Elio de Angelis (Lotus-Ford) voltak ennek az ötösfogatnak a tagjai. Az utolsó pontszerző, azaz a hatodik hely de Angelis csapattársáé, az angol Nigel Mansellé lett.
Az egyéni pontversenyben Reutemann vezetett 37 ponttal, őt Jones és a brazil Nelson Piquet (Brabham-Ford) követte 24 és 22 ponttal. Villeneuve ezzel a győzelmével feljött a negyedik helyre, 21 pontjával. A csapatok versenyében a Williams-Ford állt az élen. 61 pontjukhoz képest jelentős lemaradással, 26 ponttal állt a Ferrari, és 25-tel a Brabham-Ford.
Jaramában többet nem rendeztek Spanyol Nagydíjat, mivel az autók megnövekedett teljesítményéhez már nem volt megfelelő a keskeny aszfaltcsík. Az ibériai ország öt év múlva, az 1986-os idény során Jerez-ben látta újra vendégül a száguldó cirkuszt.
Gilles tehát nyert. Ki gondolta volna akkor, hogy utoljára?

A futam összefoglalója:

Jarama 1981-ben – utoljára
Jarama 1981-ben - utoljára.

 

 

 

 

A Ferrari 126CK
A Ferrari 126CK.

 

 

 

 

A Formula 1 világbajnokságok történetének második legszorosabb befutója
A Formula 1 világbajnokságok történetének második legszorosabb befutója.

 

 

 

 

 

 

A pódiumot a spanyol királyi család foglalta keretbe
A pódiumot a Spanyol királyi család foglalta keretbe.

 

 

 

 

 

 

A verseny plakátja
A verseny plakátja.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gilles Villeneuve 1981-ben
Gilles Villeneuve 1981-ben.

 

 

 

 

 

 

James Hunt a Marlboro vendégeként 1981-ben, Jaramában
James Hunt a Marlboro vendégeként 1981-ben, Jaramában.