Riccardo Paletti

Az olasz Riccardo Paletti gyermekkorában karatézott, majd ifjúsági válogatott lett alpesi sízésben. Már 19 éves volt, amikor az autóversenyzés felé fordult, és ehhez a szenvedélyéhez jómódú családjától minden anyagi támogatást megkapott. Formula Ford kategóriában kezdett versenyezni, és a kiváló háttérnek köszönhetően annak ellenére tudott évről évre magasabb kategóriákba lépni, hogy komolyabb eredményt sehol sem tudott felmutatni.
Így került 1982-ben a Formula1 világbajnokság mezőnyébe, egy versenyképtelen Osella ülésébe. Az első három futamra nem is tudta magát kvalifikálni, és az Imolában tartott negyedikre is csak azért, mert a világbajnokságot rendező két szervezet, a FOCA és a FISA közötti háborúskodásnak köszönhetően a csapatok egy része távol maradt a versenytől. Paletti tehát ezen el tudott indulni, ám már a hetedik körben fel kellett adnia a küzdelmet autójának kerékfelfüggesztés-hibája miatt. Újabb két sikertelen kvalifikáció után Detroitban, az USA East GP-n bejutott a rajtrácsra, azonban a felvezető körben műszaki hiba miatt balesetet szenvedett, és nem tudott elindulni. A következő Nagydíjat június 13-án, Kanadában, az öt héttel korábban, a Belga GP időmérőjén elhunyt Gilles Villeneuve-ről frissen elnevezett montreal-i pályán rendezték, és Riccardo újra ott lehetett a rajtrácson. Azonban a start után rögtön belerohant a francia Didier Pironi pole pozícióban állva maradt Ferrarijába, és olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a gyors segítség ellenére a kórházba szállítást követően életét vesztette.
A mindössze 23 évet (2 nappal később lett volna a 24. születésnapja…) élt Riccardo Paletti nevét ma az olaszországi Varano de’ Melegari-ban lévő versenypálya őrzi.

Riccardo Paletti emlékére:

Paletti és az Osella-Ford FA1C a Long Beach-ben rendezett USA West GP időmérő edzésén.