Andrea de Cesaris

1981-ben

1981-ben


Az olasz Andrea de Cesaris egy különleges rekordot tartott, bár gyaníthatóan sohasem vágyott erre: a 208 Nagydíjból, amelyen elindult, 148-at nem tudott befejezni, ez több, mint 71 százaléka a teljesített futamainak. És ebből 37 alkalommal nem műszaki, hanem saját hiba fosztotta meg a versenyek folytatásától. Szóval, nem igazán a kifinomult vezetési stílus jellemezte. Ezért is ragadt rá már kezdetben a “Crasharis” név.
Pedig nem volt tehetségtelen. Megnyerte a gokart-világbajnokságot, majd Angliába ment, és az ottani Formula 3-as bajnokságban indulva sikerült futamgyőzelmeket szereznie, egyúttal a bajnoki összetett második helyén végeznie. A McLaren leendő főnöke, Ron Dennis itt figyelt fel rá, és vitte saját, Project4 csapatához, a Formula 2-be.
A Marlboro szponzorálta, és 1980-ra helyet is találtak számára az Alfa Romeo csapatánál, így az azévi Kanadai Nagydíjon rajthoz állhatott a színeikben. A következő év már a McLarennél találta, de mindössze egyetlen pontot tudott szerezni, és visszament az Alfához. Két év alatt két második és egy harmadik helyet tudott felmutatni, és újra továbbállt. Ezúttal a Ligier-hez került, majd két újabb év után először a Minardi, majd a Brabham, a Rial, a Dallara, a Jordan, a Tyrrell, végül a Sauber csapatainak volt a tagja. Még két alkalommal tudott dobogóra állni (mindkétszer harmadik lett), és az 1994-es Európai Nagydíj után visszavonult a Formula 1-től. Ez azt is jelentette, hogy egy másik rekord is az övé lett: a 208 versenyből egyet sem tudott megnyerni.
Sikeres bróker lett Monte Carlóban, vagyonának jelentős részét jótékony célok szolgálatába állítva. 2005-ben és 2006-ban visszaült versenyezni: a GP Masters elnevezésű sorozatban indult.
Andrea de Cesaris 56 évvel ezelőtt, 1959. május 31-én született Rómában, és 2014. október 5-én, 55 éves korában hunyt el közúti motorbalesetben.
De Cesaris 1990-ben, egy Dallara-Ford 190-est vezetve

De Cesaris 1990-ben, egy Dallara-Ford 190-est vezetve


... és 2005-ben, a GP Masters sorozat egyik futamán

… és 2005-ben, a GP Masters sorozat egyik futamán