Rubens Barrichello

A brazil Rubens Gonçalves Barrichello 42 éve, 1972. május 23-án született São Paulo-ban.
Rubens gyerekként már gokartozott, és több brazil, valamint dél-amerikai bajnoki cím megszerzését követően hazája Formula Ford 1600-as sorozatában indult. Európában folytatta, ahol először a GM Lotus Euroseries, majd a brit Formula 3 bajnoka lett.
1993-ban, a Dél-Afrikai Nagydíjon kapott először lehetőséget világbajnoki futamon, a Jordan csapat tagjaként mutatkozhatott be. 1997-ben szerződött a Stewart-hoz, és a következő két idényben nyújtott teljesítményével felhívta magára a Ferrari figyelmét, olyannyira, hogy 2000-től már a Scuderiánál folytatta. Még ebben az évben, a Német Nagydíjon megszerezte első győzelmét, amelyet később még tíz diadal követett. A Ferrarival öt világbajnoki címet szerző német Michael Schumacher árnyékából nem tudott kilépni, és amikor 2006-ban a Honda hívta, igent mondott az ajánlatukra. Három meglehetősen sikertelen év után 2008 végén a japánok azonban bedobták a törülközőt, és még az is kérdéses volt, hogy Rubensnek lesz-e helye valamelyik másik csapatnál. A Honda (és a sikerei csúcsán lévő Ferrari) korábbi alkalmazottja, az angol Ross Brawn az istálló romjaiból néhány hét alatt sikeres alakulatot kovácsolt Brawn GP néven, és “Rubinho” két győzelmet is szerzett velük. 2010-ben két évre a Williamshez szerződött, és ott fejezte be Formula 1-es pályafutását.
2012-ben az IndyCar sorozatban indult, de miután a következő évre nem sikerült egyik csapathoz sem szerződnie, hazája stock-car bajnokságában folytatta, amelynek napjainkban is aktív résztvevője.
Rubens minden eddigi idők legtöbb világbajnoki futamát teljesített versenyzője 323 Nagydíj-részvétellel. A már említett 11 győzelem mellett további 57 alkalommal állhatott dobogóra, valamint 14 pole pozíciót és 17 leggyorsabb kört jegyez. 2002-ben és 2004-ben második, 2001-ben és 2009-ben harmadik volt a világbajnokságban.

Rubinho
Rubinho.

 

 

 

 

 

 

 

A 2002-es Osztrák GP-n vezetve, ahol csak Rubens hitte, hogy győzhet. Aztán jött a Ferrari csapatutasítása, és át kellett engednie az első helyet Schumachernek…
2002 Osztrák GP

 

 

 

 

 

 

 

Ifj. és Id. Barrichello. Na meg egy gokart…
Ifj. és Id. Barrichello. Na meg egy gokart...