Ken Tyrrell

Ken Tyrrell sapka91 évvel ezelőtt, 1924. május 3-án született az angol Alan Henry Robert Kenneth “Ken” Tyrrell, a sportág történetének egyik leghíresebb, legendás csapattulajdonosa.
Ken fiatal korában autóversenyzői ambíciókat táplált, azonban hamar belátta, hogy nem elég tehetséges ahhoz, hogy sikeres legyen. Viszont megmutatkozott műszaki és szervezési készsége, ezért inkább csapatfőnökként folytatta Formula Junior-ban indított alakulatával. 1963-ban itt ismerkedett meg a skót Jackie Stewarttal, akivel később közösen aratták sikereiket.
Tyrrell az 1968-as Dél-Afrikai Nagydíjon indította első alkalommal alakulatát a Formula 1-ben. Az autót a francia Matra-tól vásárolta (így is hívták a csapatot), motornak pedig a később rendkívül sikeres Ford-Cosworth-ot választotta. Stewarton kívül a francia Jean-Pierre Beltoise volt a csapat versenyzője. 1969-ben már a csúcson voltak: megszerezték a csapatvilágbajnoki cím mellé Stewart révén az egyéni első helyet is. A következő évben azonban a sikerek ellenére szakított velük a Matra, és a March-tól vásárolták a kasztnit, miközben elkezdték tervezni az első saját autójukat. Ez, a Tyrrell 001-es 1970 végére el is készült, és 1971-ben Stewart és a fiatal francia Francois Cevert vezette autók ismét meghozták a sikert: Stewart megnyerte második világbajnoki címét, Cevert pedig harmadik lett. A konstruktőri arany természetesen ismét hozzájuk került.
Két év múlva a skót újra világbajnok lett, azonban öröme nem telt benne: az utolsó futam, az Egyesült Államok Nagydíjának edzésén csapattársa, Cevert életét vesztette. Stewart visszavonult, és ekkor senki nem gondolta volna, hogy a Tyrrell soha többé nem ér fel a csúcsra… Futamgyőzelmekig elvétve még jutottak, de a világbajnoki címért folyó küzdelmekbe beleszólni már nem tudtak. 1998 végéig, a Japán Nagydíjig láthattuk a Tyrrell autókat a rajtrácson. Ken a következő évben eladta a csapatát a British American Tobacco-nak, akik BAR néven folytatták a versenyzést.
Tyrrell autói 31 idényben 463 Nagydíjon indultak, 33 diadalt aratva, amelyből 9 kettős győzelem volt. 19 alkalommal indultak az első rajtkockából, 31-szer volt övék a leggyorsabb kör, 98 dobogós helyezést jegyeztek, és 48 versenyző vezette őket.
Három egyéni (1969, 1971 és 1973; mindegyiket Stewart szerezte) és két konstruktőri (1969 és 1971) világbajnoki címet nyertek.
Ken Tyrrell 2001. augusztus 25-én, 77 éves korában, rákbetegség következtében hunyt el.

Egy összeállítás Ken Tyrrell-ről:

A Tyrrell autók fejlődéstörténete egyetlen képen

A Tyrrell autók fejlődéstörténete egyetlen képen

A Tyrrell csapat boxa 1972-ben

A Tyrrell csapat boxa 1972-ben

Ken a 70-es években

Ken a 70-es években

A hatkerekű Tyrrell P34-es 1976-ban, a dél-afrikai Jody Scheckterrel

A hatkerekű Tyrrell P34-es 1976-ban, a dél-afrikai Jody Scheckterrel

Az idős Ken Tyrrell

Az idős Ken Tyrrell