Jean-Pierre Beltoise

Ma ünnepli 77. születésnapját a francia Jean-Pierre (Maurice Georges) Beltoise, korának egyik legismertebb autóversenyzője.
A hatvanas évek elején motorokkal kezdett versenyezni, de közben már kacsintgatott a négy kerék felé: F3-as és F2-es sorozatokban edződött tovább. Formula 1-es bemutatkozására 1967-ben, az Egyesült Államok Nagydíján került sor, ahol egy Matra-Forddal versenyezve hetedikként intették le. A következő évi Holland GP-n állhatott először dobogóra, második lett. Egy 1971-ben, Buenos Airesben rendezett világbajnokságon kívüli futamon bekövetkezett, és az olasz Ignazio Giunti halálát okozó balesetért őt okolták, amiért egy időre bevonták a versenyzői engedélyét. 1972-ben a BRM csapathoz szerződött, és Monacóban megszerezte egyetlen GP-győzelmét. Még két évig maradt a brit csapatnál, majd a Formula 1-től visszavonult, bár később még tesztelt a Ligier-nél.
Ezután túraautó- és rallycross versenyeken indult, az előbbi kategóriában kétszeres francia bajnok lett.
Beltoise 85 világbajnoki futamon indult, egy diadalt aratva. 4 leggyorsabb kör és 8 dobogós helyezés fűződik a nevéhez. 1969-ben az ötödik helyet szerezte meg az összetettben, ez volt a legjobb helyezése.
Két fia, Anthony és Julien is autóversenyzők lettek.

 

Beltoise 1972-ben Jaramában

Beltoise 1972-ben Jaramában

 

 

 

 

 

 

 

 

Beltoise napjainkban

Beltoise1

 

 

 

 

 

 

 

Beltoise 1968-ban a Holland GP-n, Zandvoortban

Beltoise 1968-ban a Holland GP-n, Zandvoortban.