Portugál Nagydíj – 1985.04.21. – Estoril

Senna és a Lotus-Renault 97T a portugál esőben (nagyítható)

Senna és a Lotus-Renault 97T a portugál esőben (nagyítható)


30 évvel ezelőtt, 1985. április 21-én Estorilban rendezték az évad második futamát, Portugália Nagydíjáért.
Aznap egy brazil fiatalember, bizonyos Ayrton Senna da Silva megerősítette a Formula 1 világában már korábban róla kialakult képet, miszerint esős körülmények között szinte verhetetlen: Lotus-Renault-jában több, mint 1 perces előnnyel elsőként ért célba a Ferrarit vezető olasz Michele Alboreto előtt, egy kört verve a harmadik helyen befutó francia Patrick Tambay Renault-jára. Senna csapattársa, az olasz Elio de Angelis lett a negyedik, míg az ötödikként leintett angol Nigel Mansell (Williams-Honda), és a hatodik helyezett német Stefan Bellof (Tyrrell-Ford) már két kör hátrányban voltak.
Szomorú furcsaság, hogy a hat pontszerző közül négyen (Senna, Alboreto, de Angelis és Bellof) később versenypályán vesztették életüket…
Senna ezzel nem csak az első Nagydíj-diadalát aratta (amely a Lotus 73. győzelme is volt), hanem itt szerezte meg első pole pozícióját is, valamint második alkalommal volt övé a leggyorsabb kör.
A világbajnoki táblázatok eleje így nézett ki ekkor:
1. Alboreto – 12 pont, 2. Prost (francia – McLaren-TAG Porsche) és Senna – 9-9 pont, 4. de Angelis – 7 pont. A konstruktőröknél a Lotus 16 pontot gyűjtve állt a legjobban, őket a Ferrari 1 pont hátránnyal követte.
Ayrton először egy világbajnoki futam dobogójának tetején. Még negyven alkalommal állhatott oda... (nagyítható)

Ayrton először egy világbajnoki futam dobogójának tetején. Még negyven alkalommal állhatott oda… (nagyítható)

És mindez közel öt percben, a legilletékesebb szavaival kommentálva: