David Coulthard

A skót David Marshall Coulthard ma ünnepli 43. születésnapját.
11 évesen kezdett gokartozni, és miután junior és felnőtt bajnoki címeket szerzett, 1989-ben feljebb lépett a formulaautózás világába. A Brit Formula Ford 1600 bajnokságban indult, amelyet mindjárt az első évben meg is nyert. Ekkor kapta meg a McLaren csapat és az Autosport című újság által közösen alapított “Az Év Fiatal Versenyzője” címet is. A következő évben a belgiumi Spa-ban baleset érte és eltört a lába, de még ebben a nem teljes évében is tudott olyan teljesítményt nyújtani, hogy a McLarennel tesztelhetett. 1991-ben a Brit F3-as bajnokságban szerepelt, ahol második lett. Az évad két legnagyobb presztízsű futamát azonban megnyerte: a Marlboro Masters-t (a hollandiai Zandvoortban) és a Macau Grand Prix-t. A következő két évet a Formula 3000-ben versenyezte végig, és előbb kilencedik, majd harmadik lett.
Teljesítményére a Williams csapatnál is felfigyeltek, és 1994-re tesztpilótának szerződtették. A brazil Ayrton Senna Imolában bekövetkezett halála után azonban immár versenyzőként számítottak rá, és a Spanyol Nagydíjon debütálhatott. Az év végére a visszatérő angol Nigel Mansell ült a helyére, de a következő évadot már végigversenyezte, és Portugáliában megszerezte első GP-győzelmét.
1996-ra a McLaren-hez szerződött, és 2004 végéig ennek a csapatnak a tagja maradt. Pályafutása utolsó négy idényében a frissen alakult Red Bull istállónál versenyzett.
A Formula 1-től való visszavonulása után a Német Túraautó-Bajnokságban indult, napjainkban pedig televíziós kommentátorként (és többszörös szállodatulajdonosként) dolgozik.
Teljesítménye elismeréseként megkapta a “Member of the Order of the British Empire” (MBE) kitüntetést.
“DC” 246 Nagydíjon indult, és 13 diadalt aratott. Ezekből a már említett Portugál GP kivételével mindet a McLaren színeiben szerezte. 12 pole pozíció, 18 leggyorsabb kör és 62 dobogós helyezés tartozik az eredménysorához. És persze egy világbajnoki második (2001) és négy világbajnoki harmadik hely (1995, 1997, 1998 és 2000) tulajdonosa is.

DC