Niki Lauda

Ma ünnepli 65. születésnapját az osztrák Andreas-Nikolaus “Niki” Lauda.
Végigjárta az autóversenyzés “szamárlétráját”, és megküzdött a versenyzést ellenző, gazdag és befolyásos családjának tagjaival, mielőtt a Formula 1-be megérkezett. Versenyzett Mini Cooperrel, Porsche és Chevron sportautókkal, és részt vett a Formula Vee, F3, F2 sorozatokban, majd hazai pályán, az 1971-es Osztrák Nagydíjon egy March autóval megkapta a lehetőséget az F1-es bemutatkozásra. 1972-ben már a teljes idényt végigversenyezte ezzel a csapattal, majd a következő évben a BRM-hez igazolt. Enzo Ferrari észrevette a Laudában rejlő potenciált, és 1974-ben Niki már a Scuderiát erősítette. Az azévi negyedik futamon, Spanyolországban már nyerni is tudott, de az igazi áttörést, és az első világbajnoki címét 1975 hozta meg. A következő évben jól haladt a címvédés felé, amikor a Német GP-n, a Nürburgringen baleset érte. A Ferrari kigyulladt, és Lauda kis híján bennégett az autóban. Súlyos égési sérülései ellenére mindössze 42 nappal később rajthoz állt Monzában, az Olasz Nagydíjon. Negyedikként ért célba, de győztesként ünnepelték. Az idény utolsó futamán, Japánban a szakadó esőben a túlzott kockázat miatt feladta a versenyt, így vetélytársa, az angol James Hunt (McLaren-Ford) nem mindennapi izgalmak után megnyerte a világbajnoki címet. 1977-ben Niki visszavágott, és újra világbajnok lett. A következő évadra nagy meglepetést okozva a Brabham istállóhoz szerződött, de korábbi sikereit nem tudta megismételni, ezért 1979-ben a Kanadai Nagydíjon bejelentette a visszavonulását.
A szünet 1982-ig tartott, ugyanis ekkor visszatért a McLaren színeiben. Négy idényen keresztül versenyzett náluk, és 1984-ben begyűjtötte harmadik, utolsó világbajnoki címét.
171 Nagydíjon 25 győzelmet aratott. 24-24 alkalommal volt a leggyorsabb időmérőkön és futamokon. A három világbajnoki cím mellett egyszer volt ezüstérmes.
Visszavonulása után légitársaságát irányította, majd a Ferrari és a Jaguar tanácsadójaként tevékenykedett. Napjainkban a Mercedes F1-es csapatának ő az elnöke.

Lauda