Gilles Villeneuve

A Formula 1 világbajnokságok történetében nem kevesen vannak, akik kiemelkedő tehetségük ellenére sohasem érhettek fel a csúcsra. Közülük talán a legnagyobb volt a kanadai Gilles Villeneuve.
Egészen fiatalon kezdett versenyezni, kezdetben hómobilozott, majd utcai autókkal gyorsulási futamokon indult. Beiratkozott a híres Jim Russell versenyzőiskola kanadai tanfolyamára, utána pedig Quebec állam Formula Ford bajnokságában folytatta a versenyzést. Tíz futamból hetet megnyerve bajnok lett, majd a Formula Atlantic sorozaton kétszer, 1976-ban és 1977-ben is diadalt aratott. Ez utóbbi éve meghozta a bemutatkozását a Formula 1-ben is: a Brit Nagydíjon, a 11. helyen ért célba McLaren-Fordjával. A következő öt futamon nem indult, ám Enzo Ferrari – felismerve a „Kis Kanadai” óriási tehetségét, meghívta Fioranóba, és tesztelési, majd versenyzési lehetőséget kínált neki. 1977 utolsó két futamán (Kanadai és Japán GP) már Ferrariban indult, és haláláig hű maradt az olasz istállóhoz. 1978 már az első futamgyőzelmét is meghozta: hazai pályán, Montrealban állhatott először a dobogó legfelső fokára. A következő évben a Ferrari versenyzői félelmetes párost alkottak – a dél-afrikai Jody Scheckter világbajnok lett, Villeneuve pedig mindössze 4 ponttal lemaradva másodikként végzett. A Francia Nagydíj utolsó köreiben, a második helyért vívott Villeneuve-Arnoux csata a Formula 1 történetének egyik legnagyszerűbb, örökké emlékezetes jelenete lett.
Az 1980-as, 312T5 jelű autó viszont nagyon gyengére sikerült, a pontszerzés is bravúrnak számított vele, ezért megváltás volt a következő évre elkészült, turbómotoros 126CK jelű modell. Bár ez sem volt igazán versenyképes, két szép győzelmet (Monacóban és Spanyolországban) is sikerült aratni vele.
1982-ben minden esélye megvolt az áhított világbajnoki cím megszerzésére, azonban május 8-án, a Belga Nagydíj időmérő edzésén halálos balesetet szenvedett. 32 éves volt.
Fájdalmasan rövidre sikerült pályafutása során mindössze 67 Nagydíjon állhatott rajthoz, 6 győzelmet aratva. 2 pole pozíciót és 8 leggyorsabb kört jegyzett, valamint 13 alkalommal állhatott dobogóra. Bátor, gyors versenyző volt, megalkuvást nem tűrően tört győzelemre. Egy korabeli vicc szerint versenyenként kétszer-háromszor is szokott fékezni… Látványos vezetési stílusa miatt mind a mai napig rengeteg rajongója van. Halála után a montreali versenypályát róla nevezték el.
Fia, Jacques szintén autóversenyző lett. Nem is akármilyen: IndyCar-bajnok lett, megnyerte az Indianapolis 500-at, és megszerezte a F1 világbajnoki címét.
“Ő volt a legőrültebb fickó, akivel valaha találkoztam a Formula 1-ben. Az , hogy mindezzel együtt is inkább érzékeny és szerethető volt, semmint egy törtető figura, nagyon különleges személyiséggé tette.” – Niki Lauda.
Gilles Villeneuve ma lenne 64 éves.

Villeneuve

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gilles Villeneuve emlékére: