Mika Salo

Ma ünnepli 47. születésnapját a finn Mika Salo.
Az európai Formula Ford, az angol Formula 3-as, majd a japán F3000-es sorozatokban bizonyította tehetségét, mielőtt a Lotus F1-es csapata az 1994-es év utolsó két Nagydíjára (Japán és Ausztrál GP) leigazolta. Bár pontot nem szerzett, a Tyrrell-nél fantáziát láttak benne, és leszerződtették. 1997-ig versenyzett náluk, legjobb helyezése az ötödik volt, ezt ötször érte el. 1998-ban az Arrows pilótája volt, ott egy negyedik helyet szerzett.
1999 a “beugrások” éve volt a számára, először a BAR csapatánál helyettesítette a sérült brazilt, Ricardo Zontát, majd a Silverstone-ban lábtörést szenvedett német Michael Schumacher Ferrarijában megkapta élete nagy lehetőségét: hat Nagydíjon vezethette a maranellóiak egyik autóját. Kétszer állhatott dobogóra, a Német (2. hely) és az Olasz (3. hely) Nagydíjakon.
2000-ben a Sauber, majd egy év kihagyást követően 2002-ben a Toyota versenyzője volt; ezeknél az alakulatoknál pontokat még igen, dobogós helyezéseket viszont már nem szerzett. 110 teljesített Nagydíj után köszönt el a F1-től.
Ezután leginkább GT-versenyek résztvevője lett, valamint 2003-ban indult a CART sorozat négy versenyén is, egy harmadik helyet szerezve.

Salo