Jacques Laffite

Ma ünnepli 70. születésnapját Jacques (-Henri Marie Sabin) Laffite francia autóversenyző.
Hazája Formula Renault, majd Formula 3 bajnokságában versenyzett, ez utóbbit 1973-ban megnyerte, majd ezt követte a Formula 2 Európa-bajnoki cím 1975-ben. Időközben a Formula 1-ben is bemutatkozott, az 1974-es Német Nagydíjon, a Nürburgringen állhatott rajthoz először, Frank Williams akkori csapatában egy Iso-Marlboro autóval. Ezt a versenyt a kerékfelfüggesztés hibája miatt fel kellett adnia. Abban az évben nem is tudott befejezni futamot, ennek ellenére a következő idényben is maradhatott a csapatnál, amely ekkor már Williams néven indította autóit.
1976-ban átigazolt a francia Ligier istállóhoz, ahol az 1977-es Svéd Nagydíjon megszerezte pályafutása első F1-es győzelmét, amely egyúttal a csapat első sikere is volt. Ezt 1981 végéig még öt diadal követte. 1983-ban visszatért a Williams-hez, két idényt versenyezve ott, meglehetősen sikertelenül, ugyanis még dobogóra sem sikerült állnia. 1985-től ismét a Ligier pilótája volt, és dobogós helyezésekkel újra bizonyított. 1986. július 13-án Brands Hatch-ben, a Brit Nagydíj rajtjánál bekövetkezett, négy autót érintő balesetben mindkét lába eltörött, és ez véget vetett Formula 1-es pályafutásának. Később túraautó-versenyeken indult, majd televíziós szakkommentátor lett.
A nagy mókamester hírében álló Jacques Laffite 176 Nagydíjon állt rajthoz. Ezeken 6 győzelmet aratott, 7 alkalommal indulhatott az első rajtkockából, és 6 leggyorsabb kört jegyez. Dobogós helyezéseinek száma 32, a világbajnoki összetettben a legjobb helyezése a negyedik volt, háromszor is – 1979-ben, 1980-ban és 1981-ben.

Videóösszeállítás Laffite-ról:

Laffite