Peter Whitehead

Peter Whitehead 1914. november 12-én született az angliai Menstonban. Gazdag családi hátterének köszönhetően (gyapjúfeldolgozással foglalkoztak) kezdhetett autókkal versenyezni tizenkilenc éves korában. Első kiemelkedő sikerét 1938-ban, az Ausztrál Nagydíjon érte el, ahol elsőként intették le. A világháborút a Királyi Légierő pilótájaként élte túl, és 1947-ben folytatta a versenyzést. Két évvel később vásárolt egy Ferrari 125-ös típusú versenyautót, így ő lett az első, akinek Enzo Ferrari eladott egy Formula 1-es gépet.
1949-ben aratta első győzelmét ezzel az autóval, a Cseh Nagydíjat nyerte meg Brnóban. A következő évben induló világbajnokságon “természetesen” részt is vett, a Monacói Nagydíjra nevezett először, de motorproblémák miatt végül nem indult. Az az évi Francia Nagydíj volt az első futam, amin ténylegesen részt is vett, és rögtön harmadikként is tudott végezni az argentin Juan Manuel Fangio (Alfa Romeo) és az olasz Luigi Fagioli (Alfa Romeo) mögött. Mint később kiderült, ez volt a legjobb eredménye, sőt, az egyetlen alkalom, amikor pontszerző helyen ért célba. 1954-ig végül összesen tíz világbajnoki és hatvanhét világbajnokságon kívüli viadalon indult, utóbbiakon három győzelmet és további nyolc dobogós helyezést szerezve, miközben 1951-ben a szintén angol Peter Walkerrel, annak csapatában a Le Mans-i 24 órás versenyen győzni tudott.
Hatvan évvel ezelőtt, 1958. szeptember 20-án a Tour de France elnevezésű országúti autóversenyen vesztette életét, negyvenhárom éves korában.

 

Peter Walker és Peter Whitehead, az 1951-ben Le Mansban diadalt aratott páros