Phil Hill

1961 világbajnoka, Phil Hill

 

Philip Toll Hill 91 éve, 1927. április 20-án született Miamiban. Ő a Formula 1 történetének egyetlen amerikai egyesült államokbeli születésű világbajnoka.
Az autóversenyzésbe szerelőként kapcsolódott be, majd Angliába ment Jaguar autókat tesztelni. Itt ismerkedett meg Enzo Ferrarival, és 1956-tól a Scuderiánál dolgozott tovább. 1958-ban egy Maseratival a Francia GP-n vett részt először világbajnoki futamon, majd a következő versenyén, Olaszországban immár egy Ferrarit vezetve harmadikként tudott végezni. Két év múlva ugyanitt már az első diadalát aratta, szintén Ferrarival. 1961-ben is maradt az olasz istállónál, és hol ő, hol pedig csapattársa, a német Wolfgang von Trips vezették a világbajnoki táblázatot. Egészen a Monzában rendezett Olasz Nagydíjig, ahol a Parabolica kanyar előtti részen kicsúszva Trips balesetet szenvedett, 14 nézőt rántva magával a halálba. Hill megnyerte a futamot, és ezzel a világbajnoki címet is, bár ezek után örömet nem lelt benne.
Még három évig indult a Formula 1 világbajnokságban Ferrari, A-T-S, Lotus és Cooper autókkal, de elkerülték a további sikerek, és 1964-ben a Mexikói Grand Prix után elköszönt.
47 teljesített Nagydíj volt mögötte, amelyeken 3 győzelmet, 6-6 pole pozíciót és leggyorsabb kört ért el, és összesen 16 alkalommal állhatott dobogóra.
1958-ban, 1961-ben és 1962-ben megnyerte a 24 órás Le Mans-i viadalt is, mindhárom alkalommal a belga Olivier Gendebien partnereként, Ferrarival versenyezve.
Fia, Derek is autóversenyző lett: a Nemzetközi Formula 3000 sorozatban indult 2001 és 2003 között, azonban az apjánál diagnosztizált Parkinson-kór miatt abbahagyta a versenyzést.
Phil Hill 81 éves korában, 2008. augusztus 28-án hunyt el a kaliforniai Monterey-ben.

Hill és a Ferrari 156-os a Nürburgringen rendezett Német GP-n, 1961-ben. A pole pozícióból indulva végül harmadikként ért célba. Ekkor még csapattársa, a német Wolfgang von Trips vezette a világbajnoki tabellát, ám hátra volt még két futam az idényből…