McLaren MP4/1C

Harmincnégy évvel ezelőtt, 1983. március 27-én az észak-ír John Watson a Formula 1 világbajnokságok történetének egyik máig fennálló rekordját állította fel azzal, hogy a huszonkettedik helyről indulva tudott futamot nyerni. Mindezt városi pályán, az egyesült államokbeli Long Beach-ben. Nem mellékesen: csapattársa az osztrák Niki Lauda lett a második, a huszonharmadik pozícióból indulva…
Autójuk a McLaren-Ford MP4/1C jelű versenygép volt, amely az angol John Barnard tervei alapján készült MP4/1 1983-ra továbbfejlesztett változata. Az 540 kilogramm tömegű autót egy 11600-as percenkénti fordulatszámon 530 lóerő teljesítményt leadó nyolchengeres, 2991 köbcentis Ford-Cosworth szívómotor hajtotta, amelynek erejét egy a McLaren és a Hewland által közösen kialakított ötfokozatú sebességváltón át vitték a Michelin abroncsokkal szerelt kerekekre.
Watson és Lauda versenyeztek vele, az 1983-as év első tizenkét futamán indították, hogy aztán átadja a helyét az immár TAG-Porsche turbómotorral szerelt MP4/1E jelű autónak. “Wattie” említett győzelme mellett további négy dobogós helyezéssel járult hozzá a McLaren csapat összetettbeli ötödik helyéhez.

Watson az 1983-as Monacói GP időmérőjén, ahol egyik McLaren sem tudta a versenyre kvalifikálni magát

 

Tájkép csata, azaz Brit GP előtt McLaren módra

 

Long Beach-ben, szerelés alatt