Dél-Afrikai Nagydíj – 1971.03.06. – Kyalami

Az 1971-es világbajnokság nyitófutamát a dél-afrikai Kyalamiban rendezték március 6-án.
Általános meglepetésre nem egy tizenkéthengeres motorral szerelt Ferrari, hanem a skót Jackie Stewart Tyrrell-Forddal szerezte meg az első rajtkockát. A rajt azonban már nem sikerült ilyen jól a számára: az első kör végéig a hetedik helyre csúszott vissza, miközben a Ferrarit hajtó svájci Clay Regazzoni került az élre. A tizenhetedik körben a McLaren ásza, az új-zélandi Denny Hulme állt az élre, és nagyon úgy nézett ki, hogy ott is marad a végéig. Ám mindössze négy körrel a leintés előtt tönkrement a kerékfelfüggesztése, és a Ferrarival először versenyző amerikai Mario Andretti örökölte meg a vezető helyet, ki sem engedve első világbajnoki futamgyőzelmét a kezéből.

 

Andretti és a Ferrari 312B

 

A második helyre csak sikerült Stewartnak visszakapaszkodnia, míg Regazzoni lett a harmadik. A svéd Reine Wisell (Lotus-Ford), és az új-zélandi Chris Amon (Matra) követték őket, hatodikként pedig a sérült felfüggesztés ellenére Hulme evickélt be a célba.
A leggyorsabb kör is első alkalommal lett Andrettié, 1 perc 20,3 másodperces ideje 183,990 km/órás átlagnak felelt meg.
A mexikói Pedro Rodriguez ötvenedik, míg 1964 világbajnoka, az angol John Surtees századik világbajnoki futamán vett részt. Mindketten műszaki hiba miatt adták fel a viadalt.
Végül tehát csak érvényesült a papírforma.

 

Mindenki a belga Jacky Ickx-től várta a győzelmet, ám a diadalt végül ő aratta: Mario Andretti

 

A nevezési lista

 

A programfüzet borítója

 

Kyalami pályarajza 1971-ben: 4,104 km, 79 kör, összesen 324,216 km