Bernie Ecclestone

Mr. Formula 1 - akkor és most...

Mr. Formula 1 – akkor és most…

 

Az angol Bernard Charles Ecclestone 1949-ben vett részt először autóversenyzőként egy futamon. Brands Hatch-ben, egy Formula 3-as viadalon indult, de baleset miatt nem fejezte be, sőt, egy időre el is ment a kedve a versenyzéstől, és az üzletére koncentrált – ugyanis sikeres motorkerékpár-kereskedő volt ekkoriban.
Az autósport világába 1957-ben, az angol Stuart Lewis-Evans menedzsereként tért vissza, és ezzel egyidejűleg Connaught típusú versenyautókat vásárolt. Egy évre rá Monacóban maga is megpróbálta az egyik autót kvalifikálni – sikertelenül. Lewis-Evans versenybaleset miatti 1958-as halála ismét eltávolította Bernie-t az autósporttól. Egészen 1968-ig, amikor az osztrák Jochen Rindt menedzsere lett, aki az Olasz Nagydíj edzésén, Monzában bekövetkezett halála ellenére 1970-ben világbajnok lett. Ecclestone 1972-ben felvásárolta az ausztrál Ron Tauranac-tól a Brabham csapatot, amellyel 1981-ben és 1983-ban a brazil Nelson Piquet világbajnok lett.
Időközben Bernie szövetségre lépett néhány tekintélyes csapatfőnökkel, hogy a Formula 1-et erősebb szervezetté tegyék, és megalapították a FOCA-t, a Formula 1 Konstruktőrök Szövetségét, amely (többszöri átalakulás után) gyakorlatilag teljesen Ecclestone kezébe került, és átvette a sportág felett az irányítást, egy világméretű, hatalmas vállalkozássá duzzasztva azt.
Bernie Ecclestone 86 évvel ezelőtt, 1930. október 28-án született az angliai St. Peter – South Elmham településen.

Bernie versenyzőként

Bernie versenyzőként

 

 

Csapatvezetőként

Csapatvezetőként

 

Már akkor is együtt: Bernie Ecclestone és Max Mosley a hetvenes években

Már akkor is együtt: Bernie Ecclestone és Max Mosley a hetvenes években

 

A kártyák keveréséhez és az osztáshoz mindig értett. És általában nyerő lapjai voltak...

A kártyák keveréséhez és az osztáshoz mindig értett. És utána általában a nyerő lapok maradtak nála…