Ian Ashley

Ashley 1975. január 25-én a Brazil GP-n

Ashley 1976. január 25-én a Brazil GP-n egy BRM ülésében

 

Ma ünnepli 69. születésnapját Ian Hugh Gordon Ashley brit autóversenyző.
Édesapja a Royal Air Force tesztpilótája volt, és Iant is hamarosan vonzani kezdte a sebesség. Tizenkilenc éves volt, amikor beiratkozott az akkori idők egyik legjobb versenyvezető-képző iskolájába, Jim Russellhez. Nem pusztán gyorsaságával, hanem rendszeres baleseteivel is sikerült felhívni magára a figyelmet. Két évre rá a Formula 5000-es kategóriában versenyzett, 1973-ban pedig az Európa-Bajnoki címet is elhódította.
1974 meghozta számára a bemutatkozás lehetőségét a Formula 1-ben is, amikor a Nürburgringen rendezett Német Nagydíjon a rövid életű Token Racing csapat autójával tizennegyedikként tudott végezni. Az év második felében még a Brabham színeiben próbálkozott, ám még csak kvalifikálnia sem sikerült magát. Rendszeres lehetőséget nem is kapott a továbbiakban, de korábbi pártfogója, Frank Williams segített rajta, és az 1975-ös Brit és Német Nagydíjakra benevezte. Utóbbi edzésén súlyos balesetet szenvedett, mindkét lábát eltörve. A következő év elején ült legközelebb versenyautóba, ám a BRM-nél műszaki problémák miatt végül mindössze egyetlen versenyt teljesített, a Brazil Nagydíjat, amelyet az olajpumpa hibája miatt kellett feladnia.
1977-ben a Hesketh Racing színeiben versenyzett, egészen a Mosport Parkban rendezett Kanadai Nagydíj időmérő edzéséig, ahol ismét egy komoly balesetet élt túl. Ez volt az utolsó világbajnoki részvétele. Tizennégy futamra nevezés és négy teljesített Nagydíj után elköszönt a Formula 1-től.
Ezután a CART, az Indy Light és a Brit Túraautó-Bajnokságban versenyzett még egy ideig. Magánrepülőgépek pilótájaként is dolgozott, valamint élményautózás keretében vezetett sportkocsikat angol versenypályákon jól fizető utasokkal.

 

Ashley Williams-Fordja az 1975-ös Német GP edzésén - nem sokkal később súlyos balesetet szenvedett

Ashley Williams-Fordja az 1975-ös Német GP edzésén – nem sokkal később súlyos balesetet szenvedett

 

 

A baleset következtében ennyi maradt az autóból. Lábtöréssel megúszta...

A baleset következtében ennyi maradt az autóból. Lábtöréssel megúszta…