Kanadai Nagydíj – 1978.10.08. – Montreal

38 évvel ezelőtt, 1978 október 8-án rendezték az év utolsó világbajnoki viadalát a kanadai Montrealban. Első alkalommal látogatott ide a Formula 1 mezőnye, a korábbi években Mosport Park, még korábban Mont-Tremblant adott helyszínt a kanadai futamoknak.
Mivel mind az egyéni (Mario Andretti – egyesült államokbeli) mind a konstruktőri (Lotus) világbajnoki cím eldőlt már korábban, tulajdonképpen tét nélküli versenyt láthattak a nézők. Akik egyébként ezt egyáltalán nem bánták, mivel hazai üdvöskéjük, Gilles Villeneuve a negyedik rajthelyről indulva győzött Ferrarijával, akinek ez volt az első világbajnoki futamgyőzelme. Hab volt a tortán, hogy a másodikként befutó dél-afrikai Jody Scheckter a kanadai csapattulajdonos Walter Wolf autójával ért célba. A dobogó alsó fokára Villeneuve csapattársa, az argentin Carlos Reutemann állhatott, míg a további pontszerző helyeken az olasz Riccardo Patrese (olasz, Arrows-Ford), Patrick Depailler (francia, Tyrrell-Ford) és Derek Daly (ír, Ensign-Ford) futott be.
Az első rajtkockából egyébként a Monzában halálos balesetet szenvedő svéd Ronnie Peterson helyét elfoglaló francia Jean-Pierre Jarier indulhatott, ám autója eresztette az olajat, és a negyvenkilencedik körben az első helyről esett ki. Ez lehetett volna az egyetlen világbajnoki futamgyőzelme… Ekkor került az élre a három dobogós, akik aztán a kezdetben vizes, majd folyamatosan száradó pályán a hátralévő huszonegy körben már nem nagyon kergették meg egymást.
A leggyorsabb kört a végül kilencedikként célba érő ausztrál Alan Jones (Williams-Ford) futotta meg, 1 perc 38,072 másodperces ideje 165,185 km/órás átlagnak felelt meg.
Villeneuve tehát megszerezte első világbajnoki futamgyőzelmét, míg ketten ekkor vettek részt századik Nagydíjukon: Reutemann mellett az osztrák Niki Lauda is ekkor jubilált. A Wolf csapat ekkor ünnepelhette tizenharmadik, egyben utolsó dobogós helyezését.

Villeneuve és a Ferrari 312T3

Villeneuve és a Ferrari 312T3

 

 

A boldog győztes

A boldog győztes

 

 

Montreal pályarajza 1978-ból - 70 kör, 4,5 km - összesen kereken 315 km

Montreal pályarajza 1978-ból – 70 kör, 4,5 km – összesen kereken 315 km

 

 

Gilles

Gilles