Mauricio Gugelmin – 1989.07.09. – Le Castellet

04

27 évvel ezelőtt, 1989. július 9-én rendezték a franciaországi Le Castellet versenypályán az év hetedik világbajnoki futamát, amely igazán emlékezetessé egy rajtbaleset kapcsán vált.
Amikor a mezőny az ekkor már rövidített verziójú pályán az első, éles jobbkanyarhoz ért, egy hármas koccanássorozatban volt szó szerint érintett az angol Nigel Mansell Ferrarija, a belga Thierry Boutsen Williams-Renaultja és a brazil Mauricio Gugelmin March-Juddja. Utóbbi a levegőbe emelkedett, megpördült, majd a tetején landolt és csúszott ki a bukótérbe. A mezőny jó része szintén sérült autóval látta meg a piros zászlót.
Szerencsére Gugelmin sértetlenül mászott ki a versenygépből. Olyannyira rendben volt, hogy az újraindítást követően megfutotta F1-es pályafutása egyetlen leggyorsabb körét…
Egyébként a francia Alain Prost McLaren-Hondával szinte ellenfél nélkül nyert (F1-es pályafutása során harminchetedszer), miután legnagyobb riválisa, egyben csapattársa, a brazil Ayrton Senna már az első körben kiállni kényszerült műszaki hiba miatt. Mansell lett a második, míg az olasz Riccardo Patrese ért célba harmadikként Williams-Renaultjával. És ekkor mutatkozott be világbajnoki futamon a francia Jean Alesi.

01

02

05

03

 

Mauricio Gugelmin

Mauricio Gugelmin

 

Gugelmin és a March-Judd CG891 1989-ben

Gugelmin és a March-Judd CG891 1989-ben

 

És akitől Gugelmin "ellopta a show-t": a futamgyőztes Prost

És akitől Gugelmin “ellopta a show-t”: a futamgyőztes Prost

 

Mindez mozgóképben: