BRM P153

46 évvel ezelőtt, 1970. június 7-én rendezték az év negyedik világbajnoki futamát a belgiumi Spa-Francorchampsban. Az új-zélandi Chris Amon (March-Ford 701) és a francia Jean-Pierre Beltoise (Matra MS120) előtt a mexikói Pedro Rodriguez haladt át győztesként a célvonalon. Ez volt a második, egyben utolsó világbajnoki futamgyőzelme, míg csapata, a BRM (British Racing Motors) már tizennégy diadalnál tartott ekkor.
A Spában diadalmaskodó konstrukció a P153 típusjelet viselte, és az angol Tony Southgate tervei alapján készült. Az alumíniumvázas autó 535 kilogramm tömegű volt, és az ekkoriban tizenegyezres fordulatszámon 435 lóerőt leadó, tizenkét hengeres, 2998 köbcentis, P142-es jelű, saját gyártmányú BRM erőforrás hajtotta. 1970-ben Dunlop abroncsokon futott, amelyekre ötsebességes, szintén BRM sebességváltón keresztül vitték át a motor erejét.
Rodriguezen kívül hét versenyző vezette világbajnoki futamokon: az angol Jackie Oliver, a kanadai George Eaton, a svájci Jo Siffert, az új-zélandi Howden Ganley, az osztrák Helmut Marko, a kanadai John Cannon és a svéd Reine Wisell.
Az 1970-es Dél-Afrikai Nagydíjon indították először, és az 1972-es Belga Nagydíjra nevezték be utoljára. A két verseny között eltelt huszonhét világbajnoki futamon legfőképp műszaki hibák miatt nem szerepelt valami fényesen, mivel mindössze két alkalommal sikerült dobogós helyezést elérni vele: a már említett ’70-es Belga GP-n aratott diadalon kívül az ugyanebben az évben, Watkins Glenben rendezett USA GP-n sikerült (ugyancsak Rodriguez révén) egy második helyezést elérni. A konstruktőrök között 1970-ben nem is sikerült a hatodik helynél előrébb végezni vele, de alapjául szolgált a jóval sikeresebb P160-as típusnak.

 

 

Rodriguez és a P153-as az Eau Rouge bejáratánál Spában, 1970-ben. A célvonalon elsőként száguldottak át

Rodriguez és a P153-as az Eau Rouge bejáratánál Spában, 1970-ben. A célvonalon elsőként száguldottak át

 

A '70-es Belga GP-t megelőző viadalon, Monacóban, ahol egy hatodik helyet sikerült szerezni

A ’70-es Belga GP-t megelőző viadalon, Monacóban, ahol egy hatodik helyet sikerült szerezni

 

Pedro Rodriguez (1940-1971)

Pedro Rodriguez (1940-1971)