Stuart Lewis-Evans

SLE1

87 éve, 1930. április 20-án született az angliai Lutonban Stuart Nigel Lewis-Evans.
Édesapja, Lewis “Pop” Evans autóversenyző volt, így Stuart hamar beleszagolt a benzingőzbe, ami aztán persze meg is fertőzte. 1951-ben kezdett egy Formula 3-as Cooper autóval versenyezni, és egészen 1956-ig maradt ebben a kategóriában. ’56 októberének közepén egy világbajnokságon kívüli futamon az angliai Brands Hatch-ben egy Connaught-Alta volánjánál teljesítette első Formula 1-es versenyét. Második helyével megnyitotta az utat maga előtt, hogy a következő évben immár világbajnoki viadalokon is részt vehessen. Monacóban debütált, ugyancsak egy Connaught autóval, méghozzá parádésan: a negyedik helyen intették le. A szintén angol Tony Vanderwell azonnal lecsapott rá, és leszerződtette csapatához. Lewis-Evans innentől fogva világbajnoki futamokon csakis Vanwall autókkal versenyzett. Az év hátralévő viadalain nem kísérte szerencse, ám tehetségéhez nem férhetett kétség és 1958-ban is maradt a csapatnál. Háromszor volt pontszerző, ezek közül két alkalommal (a Belga és a Portugál Nagydíjakon) a dobogó harmadik fokára is felállhatott. Az év utolsó versenyén, a Casablancában rendezett Marokkói Nagydíjon az ötödik helyen haladt, amikor a negyvenegyedik körben műszaki hiba következtében kicsúszott. Az autója kigyulladt, és ő súlyos égési sérüléseket szenvedett. Hazaszállították Angliába, ahol hatnapi szenvedés után huszonnyolc évesen életét vesztette. Jelentős szerepe volt abban, hogy az első ízben kiírt konstruktőri világbajnoki címet a Vanwall megnyerte. Azonban Vanderwell csapata számára egyúttal ez volt a hattyúdal is, mivel Stuart tragédiájának hatására visszavonultak a versenyzéstől.
Ez a törékeny, barátságos fiatalember összesen tizennégy világbajnoki futamon indult. Két-két alkalommal ért el harmadik helyezést valamint pole pozíciót. Legjobb összetettbeli eredménye az 1958-as kilencedik hely volt.
Tíz világbajnokságon kívüli viadalon is részt vett, ezeken egy győzelmet (1957-ben az angliai Goodwoodban), két második és egy harmadik helyet szerezve.
Ígéretes karrier tört ketté akkor ott, az Ain-Diabon, 1958. október 19-én.

Lewis-Evans és a Vanwall VW5-ös az 1957-es Francia Nagydíj edzésén, Rouen-ban, ahol először versenyzett Vanderwell csapatában. A tizedik helyről indult, és az ötödik helyen futott, amikor a harmincadik körben a kormánymű hibája miatt fel kellett adnia a viadalt.

Lewis-Evans és a Vanwall VW5-ös az 1957-es Francia Nagydíj edzésén, Rouen-ban, ahol először versenyzett Vanderwell csapatában. A tizedik helyről indult, és az ötödik helyen futott, amikor a harmincadik körben a kormánymű hibája miatt fel kellett adnia a viadalt.