Riccardo Patrese

Riccardo-Patrese-2

Ma ünnepli 62. születésnapját az olasz Riccardo Gabriele Patrese, aki 256 Nagydíj-részvételével jelenleg a negyedik legtöbb futamon részt vett versenyzője a világbajnokságok történetének.
Padovában született 1954. április 17-én, és 11 évesen kezdett versenyezni – talán nem meglepő, hogy gokarttal. 1972-ben olasz bajnok lett, 2 évre rá pedig a portugáliai Estorilban megnyerte a világbajnoki címet is. Formulaautókkal folytatta: Formula Italia (második hely Bruno Giacomelli mögött), Formula 3 (Európa-bajnok), Formula 2 (4. helyezés az Európa-bajnokságban), két egymást követő évben győzelem a Macau-i futamon, majd a Formula 1-es bemutatkozás következett 1977. május 22-én Monacóban egy Shadow-Ford DN8 volánjánál, amikor kilencedikként intették le.
Négy idényt az Arrows csapatnál töltött, és 1981-ben Long Beach-ben az ő színeikben szerezte meg az első pole pozícióját. Az első Nagydíj-győzelemre újabb egy évet kellett várni: Monacóban immár a Brabhammal egy esős, kaotikus futam végén a legjobbkor volt a legjobb helyen. 1984-ben és 1985-ben a Benetton által szponzorált Alfa Romeónál versenyzett, majd két évre visszatért a Brabhamhez. ’87 utolsó futamán az előző, Japán Nagydíj edzésén megsérült angol Nigel Mansell helyére ugrott be a Williamshez. És ha már ott volt, ott is maradt: a következő öt évet velük versenyezte végig. Ez volt pályafutása legfényesebb időszaka: 1992-ben Mansell mögött második, 1989-ben és 1991-ben harmadik volt a vezetők világbajnokságában, és ’92-ben a konstruktőri bajnoki címet szerző csapat tagja volt. 1993. november 7-én, Ausztráliában, Adelaïde-ben immár a Benetton színeiben teljesítette utolsó, 256. Nagydíját. 15 évig tartotta a legtöbb futamon való részvétel rekordját, amelyet 2008-ban a brazil Rubens Barrichello döntött meg.
Még F1-es versenyzőként több egyéb kategóriájú futamon (Endurance, sportautók, túraautók) vett részt, 2005-ben és 2006-ban a volt Nagydíj-versenyzők számára kiírt GP Masters viadalokon indult.
Formula 1-es pályafutása elejét beárnyékolta az 1978-as Olasz Nagydíjon, Monzában bekövetkezett, és a svéd Ronnie Peterson halálát okozó rajtbaleset, mivel a versenyzőtársak egy része őt tartotta hibásnak ezért. Polgári peres eljárást is indítottak ellene, amely végén – 1983-ban – felmentették a vádak alól.
Riccardo tizenhét versenyévad alatt hat csapat színeiben versenyzett. Hat Nagydíj-győzelmet aratott, további harmincegy alkalommal állhatott a dobogó második vagy harmadik fokára. Emellett nyolcszor szerezte meg a pole pozíciót, és tizenháromszor volt övé a leggyorsabb kör.

Riccardo-Patrese