San Marino Nagydíja – 2001.04.15. – Imola

RSCImola1

Tizenöt évvel ezelőtt, 2001. április 15-én Imolában futották a 21. San Marinói Nagydíjat, amely az év negyedik világbajnoki versenye volt.
Az időmérőt a McLaren-Mercedesek uralták: a skót David Coulthard indulhatott a pole-ból, mellőle pedig a finn Mika Häkkinen. Mégsem az övék lett a főszerep, hanem a német Ralf Schumacheré, aki a harmadik rajtpozíciót rajt-cél győzelemre váltva próbált kilépni az akkor már háromszoros világbajnok bátyja, Michael árnyékából. Ez volt Ralf első, a Williams csapat száznegyedik, valamint a motorszállító BMW tizedik Nagydíj-győzelme. Coulthard másodikként ért végül célba, a dobogó alsó fokára pedig a brazil Rubens Barrichello állhatott, némileg enyhítve az idősebb Schumacher műszaki hibát követő kiesése miatt csalódott hazai Ferrari-rajongók bosszúságát.
Häkkinen lett a negyedik, az olasz Jarno Trulli Jordan-Hondájával az ötödik, a pontszerző helyek sorát pedig a szintén Jordannel versenyző német Heinz-Harald Frentzen zárta 1 kör hátránnyal.
A leggyorsabb kör is Ralf skalpja lett, 1:25,524-es ideje 207.647 km/h átlagnak felelt meg.
A világbajnokságban holtverseny volt ekkor Michael Schumacher és Coulthard között, mindketten 26 pontot gyűjtöttek, Barrichello 14-nél tartva volt a harmadik. A csapatoknál a Ferrari állt a legjobban, 40 ponttal, a McLaren 10 egységgel leszakadva követte őket. A Williams a győzelemmel a korábbi hatodikról ugrott a harmadik pozícióba.

Ralf és a Williams-BMW FW23

Ralf és a Williams-BMW FW23