Roberto Mieres

mieres
91 évvel ezelőtt, 1924. december 3-án született Buenos Airesben az argentin Roberto Casimiro Mieres, vagy ahogy versenyzőtársai becézték, “Bitito”.
Jómódú családból származott, mindenfajta sportot szeretett. Édesapja a tízes években autókkal versenyzett, és Roberto is kipróbálta magát autóversenyzőként – igaz, kezdetben csupán kedvtelésből. Miután hazája sportautó-bajnoka lett, az argentin kormány autóversenyzőket támogató programja segítségével Európába jött versenyezni. Eleinte sportautófutamokon jeleskedett, majd a francia Gordini csapatban, a sérült Jean Behra helyére beugorva a Zandvoortban rendezett 1953-as Holland Nagydíjon bemutatkozott a Formula 1-es világbajnokság mezőnyében. A sebességváltó hibája miatt feladni kényszerült a viadalt, mint ahogy a következő, Francia Nagydíjat is. Harmadik versenyén, az Olasz GP-n Monzában viszont célba ért, ráadásul a hatodik helyen.
A következő évben vásárolt egy korábbi Maserati A6GCM-et, és azzal folytatta a versenyzést. Legemlékezetesebb pillanata a Spában rendezett Belga Nagydíjra esett, amikor kigyulladt alatta az autó. A Brit Nagydíjon szerzett hatodik hely után immár a Maserati gyári csapatában versenyezhetett tovább, két negyedik hellyel meghálálva a bizalmat. 1955-ben is maradt az olasz istállónál, két ötödik és egy negyedik helyet szerezve, amely a világbajnoki tabella nyolcadik helyéhez volt elegendő. Ezt követően, tizenhét világbajnoki (ezeken öt alkalommal volt pontszerző és egyszer, az 1955-ös Holland Nagydíjon a leggyorsabb kört is megfutotta) valamint húsz világbajnokságon kívüli futam teljesítése után elhagyta a Formula 1-et, és hosszútávú sportautó-versenyek eredményes résztvevőjeként folytatta pályafutását 1960-ig. Ekkor figyelme régi szerelme, a vitorlázás felé fordult, és hazája színeiben Rómában, az Olimpiai Játékokon versenyzőként el is indult, tizenhetedikként végezve.
2004-ben, 79 évesen még egyszer versenyautóba ült, a Monaco Historic elnevezésű rendezvényen.
87 éves korában, 2012. január 26-án, Uruguayban érte a halál.

Öreg versenyző nem vén versenyző - 2004, Monaco Historic

Öreg versenyző nem vén versenyző – 2004, Monaco Historic