dr. Jonathan Palmer

"Doktor Úr"

“Doktor Úr”

59 éve, 1956. november 7-én Londonban, Lewishamben született az angol dr. Jonathan Charles Palmer. Orvostanhallgatóként, majd orvosként Austin Healey autókkal kezdett versenyezni, később pedig a Formula Ford kategóriában folytatta oly sikeresen, hogy 1981-ben már a brit F3-ban indult, és az első évben meg is nyerte a sorozatot. Két évvel később a F2 Európa-bajnoki címet zsebelte be, így egy futam erejéig lehetőséget kapott Frank Williams csapatától, hogy Brands Hatch-ben, Európa Nagydíján a Formula 1-esek között is rajthoz állhasson. Két kör hátránnyal a tizenharmadik helyen végzett.
1989-ig hat szezont versenyzett végig, sorrendben a RAM, a Zakspeed és a Tyrrell csapatoknál. Összesen 83 Nagydíjon indult, ezeken 14 pontot szerzett. Legjobb helyezését 1987-ben, az Ausztrál GP-n, Adelaide-ben érte el, ekkor Tyrrelljével negyedikként intették le. Az 1989-es Kanadai Nagydíjon, Montrealban futotta meg F1-es pályafutása egyetlen leggyorsabb körét, szintén Tyrrellben versenyezve. Legjobb világbajnoki helyezése a tizenegyedik volt (1987-ben). 1988-ban a nem turbómotoros autók számára kiírt Jim Clark Kupát megnyerte.
1990-ben három évre tesztpilótai szerződést írt alá a McLaren-nel, majd James Hunt 1993-as halála után átvette annak helyét Murray Walker mellett a BBC TV-kommentátori székében.
Megalapította a Palmer Sport versenycsapatot, amely különböző utánpótlás-szériákban indítja versenyzőit – legismertebb volt közülük a Formula 1-ben is megfordult és nemrég versenybalesetben elhunyt angol Justin Wilson.
Jonathan Palmer ma is aktív résztvevője a világ autósportjának, bajnoki sorozatok, versenyek szervezője, és csapata mellett versenypályát is üzemeltet.

Palmer és a Tyrrell-Ford DG016 1987-ben

Palmer és a Tyrrell-Ford DG016 1987-ben

A brit F2-es sorozat igazgatójaként ad át díjat Jack Clarke-nak 2010-ben

A brit F2-es sorozat igazgatójaként ad át díjat Jack Clarke-nak 2010-ben