Alan Jones

1980 világbajnoka, Alan Jones

1980 világbajnoka, Alan Jones

69 éve, 1946. november 2-án Melbourne-ben született az ausztrál Alan Jones. Édesapja, Stan Jones ismert autóversenyző volt, így nem csoda, hogy Alan már fiatalon érdeklődni kezdett a versenyzés iránt. A gokartos tanulóévek után Európába jött, ahol egy kezdeti sikertelen időszak után a Formula 3-ban jó teljesítményt nyújtott. Olyannyira, hogy támogatója, Harry Stiller segítségével 1975-ben egy Hesketh-Ford 308-as volánjánál debütálhatott a Formula 1-es Spanyol Nagydíjon, a Montjuic Parkban, ahol ütközés miatt feladni kényszerült a versenyt. A Stiller csapatában lefutott újabb három viadalt követően Graham Hill istállójában fejezte be az évadot, azonban Hill életét vesztette, amikor magánrepülőgépével lezuhant, így a csapata megszűnt. Ekkor először a Surtees, majd 1977-re a Shadow szerződtette. Ez utóbbiak színeiben szerezte meg Ausztriában első Nagydíj-győzelmét, amely siker a Shadow egyetlen diadala volt.
1978-ban a Williams-nél folytatta a versenyzést, egyre jobb eredményekkel. 1979-ben már négy futamon tudott győzni, és a két Ferrari mögött harmadik lett a világbajnokságon, 1980-ban pedig öt versenyen intették le elsőként, és ő lett a Williams csapat első világbajnoka.
A következő év végén harmadik lett, és elhagyta a Formula 1-et. Mint kiderült, csak átmenetileg, ugyanis 1983-ban egy futam erejéig (Long Beach-ben) az Arrows színeiben versenyzett, majd 1985 végén a Haas-Lola csapattal visszatért. 1986-ban a legjobb helyezése egy negyedik volt, és az évad befejezését követően végleg elbúcsúzott a száguldó cirkusztól. Ezután az Ausztrál Túraautó-bajnokságban indult, jelenleg pedig F1-es közvetítések szakkommentátora.
Alan Jones 116 Nagydíjon vett részt, ezeken 12 győzelmet aratott és további 12 alkalommal állhatott dobogóra. 6 pole pozíció és 13 leggyorsabb kör mellett egy világbajnoki cím és két bronzérem tulajdonosa.

Jones és a Williams-Ford FW07B

Jones és a Williams-Ford FW07B

Jones a 2010-es Koreai Nagydíjon

Jones a 2010-es Koreai Nagydíjon