Jacques Swaters

Swaters - kicsi2

89 évvel ezelőtt, 1926. október 30-án született Woluwé-St-Lambert településen a belga Jacques Swaters. A II. világháborúból hazatérve barátja, az autóversenyző André Pilette unszolására az apai örökségét egy Le Mans MG sportautóra váltotta, és 1948-ban el is indult vele Paul Frére párjaként a Spában rendezett 24 órás viadalon, amely ebben az időben az egyik legnagyobb autósport-esemény volt Európában. Nem is vallottak szégyent, mivel kategóriájukban a negyedik helyen végeztek. Nem sokkal ezután Pilette-tel, Charles de Tornaco-val és Roger Laurent-nal megalapították az Ecurie Belgique nevő versenycsapatot, amelynek a részére vásároltak egy Talbot-Lago T26C autót. Az 1951-es világbajnokság két futamán, a Német és az Olasz Nagydíjon Swaters ezzel a kocsival belépett a Formula 1-es versenyzők közé – előbbi viadalon tizedikként végzett, míg az utóbbit műszaki hiba miatt nem tudta befejezni.

A Talbot-Lago T26 C

A Talbot-Lago T26 C

Egy év szünet után, 1953-ban immár egy másik csapat (Ecurie Francorchamps) tagjaként egy Ferrari 500-assal tért vissza a Nagydíjak világába, ahol a következő két évben öt világbajnoki futamon indult, egy-egy hetedik és nyolcadik helyet szerezve. Eközben 1953-ban egy világbajnokságon kívüli versenyt ugyancsak Ferrarival megnyert a berlini AVUS-on. Érdekesség, hogy nem a Scuderia hagyományos vörös, hanem a korábban a belga versenyzők autóin használt sárga színűre festett autóval futott ebben az időben.

1953-ban az AVUS-on, az ott aratott győzelmet megelőzően

1953-ban az AVUS-on, az ott aratott győzelmet megelőzően

Barátjának és kollégájának, de Tornaco-nak 1953-ban egy edzésbalesetben bekövetkezett halála után a Nagydíj-versenyzéstől visszavonult, bár sportautó-viadalokon még 1957-ig elindult. A Ferrari nagy rajongójaként (még a legelső, 1948-as Spában rendezett versenyen szeretett bele Enzo autóiba) visszavonulása után a márka sikeres kereskedőjeként majd gyűjtőjeként élt 2010. december 10-én, 84 éves korában, Brüsszelben bekövetkezett haláláig.

Jacques Swaters és Enzo Ferrari

Jacques Swaters és Enzo Ferrari