Olasz Nagydíj – 1966.09.04. – Monza

Jack Brabham 1966 1

49 évvel ezelőtt, 1966. szeptember 4-én az ausztrál Jack Brabham olyasmit vitt véghez, mint sem előtte, sem azóta senki. Nevezetesen, hogy az általa alapított és a nevét viselő csapattal versenyzőként világbajnoki címet tudott szerezni. És ehhez még csak célba sem kellett érnie…
A Monzában rendezett Olasz Nagydíjon ugyanis “Black Jack” egyetlen olyan vetélytársa, akinek még matematikailag volt esélye őt utolérni, az osztrák Jochen Rindt csak a negyedik helyen ért célba. Az évből hátralévő két viadal a köztük lévő 21 pontnyi különbség miatt kevés volt már ahhoz, hogy Brabham elveszítse a világbajnokságot. És a konstruktőri címre is már csak egyetlen versenyig kellett várni.

"Black Jack" és a Brabham-Repco BT19-es

“Black Jack” és a Brabham-Repco BT19-es

Hogy mégsem csak az immár harmadik, egyben utolsó világbajnoki címét begyűjtő Brabhamről szóltak a hírek, arról a Ferrari gondoskodott, ugyanis kettős diadalt arattak hazai pályájukon, a “Sebesség Templomában”. Ráadaásul egy olasz, Ludovico Scarfiotti szerezte meg a győzelmet, míg az angol Mike Parkes lett a második. Őket Brabham csapattársa, az új-zélandi Denny Hulme követte a győzelmi emelvény harmadik fokára. Scarfiotti egyetlen dobogós helyezése volt ez a siker, és Parkes (aki ekkor indult F1-es pályafutása során egyetlen alkalommal az első rajtkockából) is utoljára állhatott dobogóra világbajnoki futamon. A leggyorsabb kör Scarfiottié lett – szintén először és utoljára.

Ludovico Scarfiotti (1933-1968)

Ludovico Scarfiotti (1933-1968)