Ian Scheckter

Ian Scheckter 2

Ma ünnepli 68. születésnapját a dél-afrikai Ian Scheckter, aki leginkább arról nevezetes, hogy bátyja annak a Jody Scheckternek, aki 1979-ben megszerezte a Formula 1 világbajnoki címét.
Miután öccséhez hasonlóan 1972-ben megnyerte hazája Formula Ford “Sunshine Series” elnevezésű bajnokságát és ezzel a “Driver to Europe” díjat, Európába jött versenyezni. A Formula 1-es bemutatkozására sem kellett sokat várni: egy, a Team Gunston által megvásárolt öregecske Lotus-Ford 72E autóval hazai közönség előtt debütálhatott Kyalamiban, 1974-ben. A következő év során mindössze három futamra tudott csapatot találni magának, a Tyrrell és a Williams istállóknál próbálkozhatott. 1976-ban még ennyire sem, mivel egyetlen világbajnoki viadalon, ismét csak hazájában tudott rajthoz állni egy Tyrrell autóval.
1977-re elég pénze gyűlt össze ahhoz, hogy végre egy teljes évadban megmutathassa, hogy mire képes. A Rothmans által szponzorált March-Fordok nem voltak igazán versenyképesek, és Ian erejéből sem tellett többre annál, hogy mindössze kétszer érjen célba. Az egyik ilyen alkalommal, a Zandvoortban rendezett Holland Nagydíjon érte el F1-es pályafutása legjobb eredményét, amikor tizedik lett. Miután az év utolsó világbajnoki futamára, Japánba turistavízummal érkezett és hazája apartheidpolitikája miatt nem engedték be az országba, véget is ért szereplése a Formula 1-ben.
Hazatért Dél-Afrikába, ahol a nemzeti Formula Atlantic sorozatot többször megnyerte, majd mielőtt végleg visszavonult volna, túraautó-sorozatokban szerepelt.

Ian Scheckter 1