Japán Nagydíj – 1976.10.24. – Fuji

Az 1976. október 24-én, Fujiban rendezett esős Japán Nagydíj volt hivatott pontot tenni egy drámai idény, egyúttal egy legendás párharc végére.
A világbajnoki cím elnyerésére két versenyzőnek volt még esélye: a címvédő osztrák Niki Laudának (Ferrari 312T2) és az angol James Huntnak (McLaren-Ford M23). Ez utóbbi három pont hátránnyal érkezett Japánba.
A németországi Nürburgringen augusztus 1-én kis híján halálos balesetet szenvedett Lauda a második körben kiállt: szerinte túlságosan kockázatos volt ilyen körülmények között tovább versenyezni. Ezzel megnyílt az út Hunt előtt, de nagyon meg kellett a diadalért küzdenie. Mindössze négy körrel a leintés előtt egy defekt miatt a második helyről ki kellett állnia a depóba, és a kerékcserét követően csak ötödiknek tudott visszaállni. Ez – ha így marad – Lauda újabb világbajnoki címét jelentette volna. Ám Hunt másképp gondolta: mindent egy lapra feltéve száguldott a vizes pályán, és két körrel később az ausztrál Alan Jonest és a svájci Clay Regazzonit megelőzve már harmadik volt. Újabb két kört kellett még legalább ebben a pozícióban teljesítenie. Sikerült, így egy pont előnnyel világbajnok lett.
A versenyt az amerikai Mario Andretti (Lotus-Ford 77) nyerte a francia Patrick Depailler (Tyrrell-Ford P34) és Hunt előtt.
Hét kör hátránnyal, a tizenegyedik helyen ért célba a japán Masahiro Hasemi. Megfutotta a verseny leggyorsabb körét, amely önmaga és csapata, a Kojima egyetlen ilyen eredménye volt. Lehetősége sem lett volna többre: ez volt az egyetlen Nagydíj-részvétele.

A verseny összefoglalója:

 

Lauda és Hunt
Niki-Lauda-talks-to-rival-James-Hunt

 

 

 

 

 

 

 

James Hunt – McLaren-Ford M23
Japanese Grand Prix, Rd16, Fuji, Japan, 24 October 1976.