Ron Flockhart

Ron Flockhart
92 évvel ezelőtt, 1923. június 16-án született Williams Ronald “Ron” Flockhart skót autóversenyző.
1951-ben kezdett versenyezni egy Formula 3-as autóval, majd két évre rá az akkoriban igen népszerű “Voiturette” sorozatban egy vásárolt, és saját maga tuningolt autóval gyári csapatok ellen szerepelt sikeresen. A Goodwoodban aratott győzelmével hívta fel igazán magára a figyelmet, és 1954-ben egy futam erejéig Bira herceg csapatában és autójában (őt váltva), egy Maseratit vezetve a Formula 1-es világbajnokságban is bemutatkozott. A Brit Nagydíjon azonban nem sikerült az áttörés, egy baleset miatt mindössze kért kört tudott megtenni.
Ezután két évig sportautókkal versenyzett, de az 1956-os Brit Nagydíjon ismét rajthoz tudott állni, ezúttal egy BRM volánjánál. Ekkor sem volt szerencséje, újra csak két kört mehetett, mert tönkrement a motorja. Két hét múlva pedig immár Le Mansban versenyzett, és az Ecurie Ecosse csapattal, a szintén skót Ninian Sanderson párjaként megnyerte a 24 órás viadalt. Még ebben az évben az Olasz Nagydíjon indult, és a 23. rajtpozícióból végül feljött a harmadik helyre, megszerezve F1-es pályafutása egyetlen dobogós helyezését.
1957-ben két futamon a BRM színeiben indult a világbajnokságban, ám egyiket sem sikerült befejeznie. Nem úgy, mint Le Mansban, ahol az előző évi diadalt megismételve, ezúttal az angol Ivor Bueb társaként ismét győzelmet aratott. 1958-ban egy, 1959-ben öt további világbajnoki futamon indult a BRM-mel, 1960-ban pedig két viadalon vett részt, a Lotus illetve a Cooper színeiben. Az 1960-as Francia Nagydíjon hatodik lett, ez volt a második, egyben utolsó pontszerző helyezése.

Az 1959-es Francia GP-n Reimsben, ahol egy BRM P25-öst vezetve hatodik helyen végzett.

Az 1959-es Francia GP-n Reimsben, ahol egy BRM P25-öst vezetve hatodik helyen végzett.


Ezután felhagyott az autóversenyzéssel, és másik szenvedélyének, a repülésnek kezdett hódolni. Egy átalakított, II. világháborús Mustang vadászgéppel a London-Sydney távolság időrekordját akarta megdönteni. Az első próbálkozását már Athénban fel kellett adnia, míg a második kísérlete előtt, egy tesztrepülés során, az ausztráliai Dandenong közelében, 1962. április 12-én baleset érte, és életét vesztette. 38 évet élt.
Flockhart Mustang vadászgépe

Flockhart Mustang vadászgépe


Ron Flockhart összesen 13 világbajnoki futamon indult. Ezeken egy harmadik helyezés volt a legjobb eredménye, és 1956-ban tizennegyedikként végzett a világbajnokságban.