Silvio Moser

Silvio Moser
74 évvel ezelőtt, 1941. április 24-én született Zürichben a svájci Silvio Moser.
Húszévesen lépett az autósport világába, kezdetben hegyiversenyeken indulva. 1964-ben együléses autókkal folytatta, Formula Junior kategóriában, ahol a Temporada sorozat bajnoka lett. Ezután egy általa megvásárolt Brabham autóval az F2-ben versenyzett tovább, majd az 1967-es Brit Nagydíjon, Silverstone-ban a Formula 1 világbajnokságban is bemutatkozott. Autója, egy két évvel korábbi, a Charles Vögele Racing színeiben indított Cooper T77-es volt, amely nem csak versenyképtelennek, hanem megbízhatatlannak is bizonyult: a 20. körben műszaki hiba miatt Silvio feladta a viadalt. 1968-ban szintén a Vögele csapattal két világbajnoki futamon vehetett részt, de ekkor már Brabham autóval. Az elsőn, a Zandvoortban rendezett Holland Nagydíjon ötödikként ért célba, megszerezve F1-es pályafutása legjobb eredményét. 1969-re önállósította magát, és egy két évvel korábbi, BT24-es Brabhamet vásárolt, amellyel hét versenyen indult el. Egy alkalommal, az Egyesült Államok Nagydíján Watkins Glenben ért célba pontszerző helyen, ahol hatodik lett.
1970-re az olasz Guglielmo Bellasi által gyártott autóval próbálkozott, ám mindössze egyetlen alkalommal, az Osztrák Nagydíjra sikerült kvalifikálnia magát. Többször még a kvalifikációig sem jutottak – hol azért mert nem volt kész az autó, hol anyagi okokból. A következő évben immár a Jolly Club Switzerland színeiben újra megpróbálkozott a Bellasi autóval, de csak az Olasz Nagydíjra nevezett be, ahol a 22. helyről indulva a kerékfelfüggesztés hibája miatt már az ötödik körben ki kellett állnia. Mint később kiderült, ez volt élete utolsó világbajnoki futama.

Moser és a Bellasi-Ford F1 70 az 1970-es Osztrák GP-n (nagyítható)

Moser és a Bellasi-Ford F1 70 az 1970-es Osztrák GP-n (nagyítható)


A félresikerült Bellasi-féle kaland után ugyanis visszatért a Formula 2-esek közé, várva a visszatérés lehetőségét. Amely felcsillanni látszott előtte 1974 elején, ugyanis egy Brabhammel benevezett a Spanyol és a Belga Nagydíjakra is, azonban elindulni már nem tudott rajtuk: egy nappal 33. születésnapja után, április 25-én a Monzában rendezett 1000 kilométeres sportautó-versenyen balesetet szenvedett. Súlyos fej- és belső sérülésekkel szállították kórházba, és anélkül, hogy visszanyerte volna az eszméletét, egy hónappal később, május 26-án elhunyt.
Silvio Moser 12 világbajnoki futamon indult, és összesen 3 pontot szerzett. Legjobb eredménye az összetettben egy 16. hely volt, amelyet 1969-ben ért el.