Ferrari F2002

Ferrari F2002 (nagyítható)

Ferrari F2002 (nagyítható)


13 évvel ezelőtt, 2002. április 14-én került sor az idény negyedik világbajnoki futamára, a San Marinói Nagydíjra Imolában. A Ferrari kettőse végzett az élen: a német Michael Schumachert a brazil Rubens Barrichello követte, míg a dobogó harmadik fokára Michael öccse, a Williams-BMW-t hajtó Ralf állhatott.
A Schumachert a diadalhoz hozzásegítő autó egy kiemelkedő konstrukció, az F2002 névre hallgató típus volt. Az imolait megelőző, brazíliai versenyen vetették be először, ahol egyelőre még csak Schumacher vezette, míg csapattársa a korábbi, F2001-est, és a német annak rendje és módja szerint már a debütáláson meg is szerezte a modell első győzelmét. A 2002-es szezon 15 hátralévő világbajnoki futamán ezt indította a csapat, és egészen elképesztő sikersorozatot produkáltak vele: 14 győzelem (amelyből 9 kettős diadal volt) mellett 8 pole pozíció és 12 leggyorsabb kör volt a mérlege. Mindezt úgy, hogy mindössze két alkalommal kellett műszaki hiba miatt idő előtt feladni versenyt – mindkétszer Barrichello volt a technika ördögének áldozata. Ezek után nem csoda, hogy mindkét világbajnoki cím Maranellóba került.
Az F2002-es az angol Ross Brawn technikai igazgató által irányított mérnöki gárda tervei alapján készült. Vezető tervezőként a dél-afrikai Rory Byrne és az aerodinamikai kialakításért felelős görög Nicolas Tombazis felügyelték a munkát. Kezdetben tízhengeres, 2997 köbcentis, 840 lóerős Ferrari Tipo 050 jelű motor hajtotta, ezt év közben az ugyanekkora hengerűrtartalmú 051-es erőforrásra cserélték, amely 15 lóerővel nagyobb teljesítményre volt képes. A kereken 600 kilogrammos autó Bridgestone abroncsokon futott, és hétfokozatú, félautomata sebességváltója volt.
Még a 2003-as idény első négy világbajnoki futamán is bevetették, és szintén Imolában, egy Schumacher által kivívott diadallal búcsúzott a versenyektől.
A győzelmek számát tekintve csak a McLaren M23-as és a Mercedes F1 W05-ös előzik meg.
Minden eddigi idők egyik legsikeresebb Formula 1-es versenyautója.