Mark Donohue

Donohue 1975
Ma lenne 78 éves az egyesült államokbeli Mark Neary Donohue, aki 14 világbajnoki viadalon indult a hetvenes évek első felében.
Mark rendkívül sikeres sportautó-versenyző volt, az amerikai sorozatok egyik legnagyobb sztárja, emellett kiváló autófejlesztő is. Első sikereit a hatvanas évek legelején aratta, majd 1966-tól Roger Penske sportautó-csapatainál már olyan jelentős versenyeken aratott győzelmet, mint az 1968-as és 1969-es daytonai 24 órás viadalok, és elhódította a TransAm sorozat bajnoki címét is. Ugyancsak ebben a felállásban sikerült diadalt aratnia 1972-ben az Indy500-on, amely Roger Penske számára is az első győzelem volt Indianapolisban.
Miután a következő évben megnyerte a Can-Am bajnokságot, bejelentette visszavonulását. Ám megváltoztatta ezt az elhatározását, mivel Penske úgy döntött, hogy a tengerentúlon elért sikerek után a Formula 1 világbajnokságon is kipróbálja magát. Így Roger hívására az 1974-es Kanadai majd Amerikai Nagydíjon is elindult. Igazság szerint tulajdonképpen visszatértek, hiszen egyszer korábban, az 1971-es Kanadai GP-n már részt vettek egy a Penske-White Racing színeiben benevezett McLaren-Ford M19A jelű versenygéppel, ráadásul mindjárt egy harmadik hellyel letéve névjegyüket.
1975-ben már a teljes F1-es idényben indulni szándékoztak. Kezdetben saját, Penske PC1 jelű konstrukciójukkal, ám az egyetlen pontszerzés (Svéd Nagydíj, ötödik hely) nem volt megfelelő, így áttértek a March 751-es típus használatára. A balesetekkel tarkított Brit Nagydíjon egy újabb ötödik hellyel indítottak, majd a Német GP-n a kerékfelfüggesztés hibája miatt nem sikerült célba érni. A következő, Osztrák Nagydíjat megelőző edzésen egy gumidefektet követően Markot baleset érte. Az összetört March-ot saját lábán, látszólag sérülés nélkül hagyta el. Ám az ütközés közben a feje nekicsapódott egy oszlopnak, és ez egy végzetes vérrög kialakulásához vezetett. Állapota rohamosan romlott, és három napra rá, augusztus 19-én a grazi klinikán elhunyt. 38 éves volt.
Donohue 14 világbajnoki futamon indult, egy dobogós helyezést szerezve. Legjobb helyezése az összetettben a tizenötödik volt, 1975-ben.

Mark Donohue és a Penske-Ford PC1-es Monacóban, 1975-ben

Mark Donohue és a Penske-Ford PC1-es Monacóban, 1975-ben