Mario Andretti

Andretti
Sokan a ma 75. születésnapját ünneplő amerikai Mario Gabriele Andrettit az autóversenyzés történetének legjobbjaként tartják számon. Ő mindmáig az egyetlen, aki megnyerte az autósport “Grand Slam”-jét: világbajnok volt a Formula 1-ben, megnyerte az Indy-sorozatot, győzött az Indianapolis 500-on, és a Le Mans-i 24 órás viadalon is – igaz, ez utóbbiban “csak” kategóriagyőztes lett.
A ma Horvátország területén fekvő Motovun nevű településen született, amely 1940-ben Olaszországhoz tartozott, és Montonának hívták. 15 éves volt, amikor a családja kivándorolt az Egyesült Államokba, Pennsylvaniába. Az ötvenes évek végén kezdett versenyezni, és az autósport szinte minden ágában kipróbálta magát. Sikert sikerre halmozott, és a következő évtized második felére már a csúcson volt. Három USAC-bajnoki cím mellett 1969-ben megnyerte az Indy 500-at is.
A Formula 1-ben kezdetben “mellékállásban” szerepelt: 1968 és 1974 között mindössze 21 futamon indult, és ezek közül egyet (Dél-Afrika Nagydíja, 1971 – Ferrari) meg is nyert. 1975-től a Parnelli csapat színeiben már a teljes idényt végigversenyezte, a következő öt idényben pedig a Lotus pilótája volt, egyre javuló eredményekkel: először hatodik, majd harmadik lett az összetettben. Mígnem 1978-ban eljött az ő ideje: a “Wing Car” Lotus-Ford 79 szárnyai a világbajnoki címig repítették.

"Super Mario" és a Lotus-Ford 79-es Zolderben a Belga GP-n 1978-ban: pole pozíció után győzelem (nagyítható)

“Super Mario” és a Lotus-Ford 79-es Zolderben a Belga GP-n 1978-ban: pole pozíció után győzelem (nagyítható)


A következő két év azonban sikertelen volt, és 1981-re az Alfa Romeo-hoz igazolt. Azonban itt sem sikerült megismételnie korábbi sikereit, és bár a következő évben még három Nagydíjon elindult (ezek közül kettőn az idényben két versenyzőjét is elvesztett Ferrari tagjaként), a Formula 1-es pályafutása véget ért. Visszatért Amerikába, ahol 1984-ben a CART-sorozat bajnoka lett.
Versenyző-dinasztia alapítója is: fiai, Michael és Jeff, unokája, Marco, valamint unokaöccse, John is autóversenyzők lettek. Michael (többek között) az IndyCar 1991-es bajnoki címét vitte haza a családi vitrinbe.
Mario 128 Nagydíjon 12 győzelmet aratott, további 7 dobogós helyezéssel. 19 alkalommal indulhatott az első rajtkockából, és 10-szer volt övé a leggyorsabb kör. Egy világbajnoki címe (1978) és egy összetettbeli harmadik helyezése (1977) van. És ez csak a Formula 1-es eredménysora…
Buon Compleanno, Mario!
A mindmáig rendkívül népszerű Mario szinte mindennapos vendég a világ nagy autóversenyein: itt épp a 2014-es Olasz GP-n, Monzában áll a figyelem középpontjában (nagyítható)

A mindmáig rendkívül népszerű Mario szinte mindennapos vendég a világ nagy autóversenyein: itt épp a 2014-es Olasz GP-n, Monzában áll a figyelem középpontjában
(nagyítható)