Peter Revson

Revson_1
76 évvel ezelőtt, 1939. február 27-én született New Yorkban az amerikai Peter Jeffrey Revson. Nagybátyja, Charles Revson volt a tulajdonosa a Revlon nevű, több mint 1 milliárd dollárt érő kozmetikai óriáscégnek, amelynek Peter lett az örököse. A család természetesen azt szerette volna, ha ő is a vállalkozással foglalkozik, ám Peter máshogy döntött. A Hawaii Egyetem diákjaként 1960-ban kezdett versenyezni, három évvel később pedig már profi versenyző volt. A hetvenes évek elejéig szinte csak hazája sorozataiban vitézkedett (a Can-Am sorozatot 1971-ben megnyerte, és ugyanebben az évben második lett az Indy 500-on), ám egy rövid, négyversenyes kitérő erejéig 1964-ben a Formula 1 világbajnokságban is elindult. Következő F1-es fellépésére az 1971-es USA GP-n került sor egy Tyrrell autóban versenyezve, 1972-re pedig a McLaren színeiben állandó résztvevője lett a világbajnokság mezőnyének. Első győzelmét az 1973-as, kaotikus, a dél-afrikai Jody Scheckter által előidézett tömegkarambol miatt emlékezetesre sikeredett Brit Nagydíjon, Silverstone-ban szerezte meg, amelyet még ugyanebben az évben a szintén különleges, esős, balesetekkel tarkított Kanadai Nagydíjon, Mosport-ban (a Formula 1 világbajnokságok történetében először vezette a mezőnyt biztonsági autó) újabb siker követett. Ugyan maga Revson is jelezte, hogy szerinte a brazil Emerson Fittipaldit illetné a győzelem, csak épp a káoszban elszámolták a köröket, végül mégis őt hirdették ki győztesnek. Mind a mai napig ő az utolsó amerikai születésű Nagydíj-győztes.

Revson és a McLaren-Ford M23-as útban a győzelem felé 1973-ban a Kanadai GP-n, Mosport-ban. (nagyítható)

Revson és a McLaren-Ford M23-as útban a győzelem felé 1973-ban a Kanadai GP-n, Mosport-ban. (nagyítható)


1974-re a frissen alakult, amerikai Shadow csapathoz szerződött, de csak az első két versenyen indulhatott, ugyanis március 22-én a Dél-Afrikai Nagydíj helyszínén, Kyalamiban egy előzetes tesztelésen életét vesztette. 35 éves volt.
Ennyi maradt a Shadow-Ford DN3-asból Kyalamiban

Ennyi maradt a Shadow-Ford DN3-asból Kyalamiban


Összesen 30 világbajnoki futamon indult, ezeken 2 győzelmet és 6 további dobogós helyezést szerzett, valamint egy alkalommal indulhatott az első rajtkockából. 1972-ben és 1973-ban ötödik volt a világbajnokságon, ezek voltak a legjobb helyezései.