Peter Gethin

Peter Gethin 1
Ma lenne 75 éves az angol Peter Kenneth Gethin, aki a hetvenes évek első felében 30 világbajnoki futamon vett részt.
1962-ben kezdett versenyezni, három évvel később már a Formula 3-as kategóriában csiszolta tudását, 1969-ben pedig az európai Formula 5000-es sorozat bajnoki címét ünnepelhette. Egy McLaren autóval érte el ezt a sikert, és a következő évben, a csapatalapító, új-zélandi Bruce McLaren halálos balesetét követően kapott lehetőséget a Formula 1 világbajnokságon való indulásra, a Holland Nagydíjon. Az évet végigversenyezte ennél az istállónál, és egy alkalommal, a Kanadai Nagydíjon hatodik helyével pontszerző is lett. A következő év azonban kevésbé volt sikeres, és a hetedik futam, a Német Nagydíj után a brit Yardley-BRM csapathoz szerződött. Mindjárt a második versenyét meg is nyerte, ráadásul nem is akármilyen módon: az volt minden addigi idők leggyorsabb, 242,616 km/órás átlagsebességű világbajnoki futama, amely mind a mai napig a legszorosabb befutót produkálta. Az első öt helyezett versenyző 61 századmásodpercen belül ért célba…

Az a bizonyos befutó 1971-ben Monzában: Peter Gethin, Ronnie Peterson, Francois Cevert, Mike Hailwood és Howden Ganley.

Az a bizonyos befutó 1971-ben Monzában: Peter Gethin, Ronnie Peterson, Francois Cevert, Mike Hailwood és Howden Ganley.


A jó folytatás elmaradt, 1972-ben mindössze egy hatodik helyre futotta az erejéből. A következő két idényben egy-egy, általa be nem fejezett világbajnoki futamon vett részt, az 1974-es Brit Nagydíj volt az utolsó F1-es versenye.
Ezután visszatért a Formula 5000-es kategóriához, majd az olasz Beppe Gabbiani menedzsere lett. 1984-ben a brit Toleman F1-es csapatának menedzsereként dolgozott, majd két évre rá megalakította saját, Peter Gethin Racing nevű Formula 3000-es alakulatát. Később versenyvezető-képző iskolát üzemeltetett az angliai Goodwood-ban.
Peter Gethin 5 idény alatt 30 világbajnoki viadalon vett részt, egy győzelmet aratva – ez volt egyetlen dobogós helyezése. Legjobb világbajnoki összetettbeli eredményét 1971-ben érte el, amikor hetedik lett.
21 további, világbajnokságon kívüli versenyen indult, két-két győzelmet és második helyet szerezve.
71 évesen hunyt el agydaganat következtében.
Peter és a McLaren-Ford M19A az 1971-es Francia GP-n, ahol a kilencedik helyen sikerült célba érni

Peter és a McLaren-Ford M19A az 1971-es Francia GP-n, ahol a kilencedik helyen sikerült célba érni