Hector Rebaque

Rebaque_1
Ma ünnepli 59. születésnapját a mexikói Hector Alonso Rebaque.
Építésznek tanult, de édesapja támogatásának – aki sikeres építész volt – köszönhetően közben elkezdett versenyezni is. 18 évesen a Brit Formula Atlantic majd Formula 2 sorozatokban gyűjtött tapasztalatot, ezt követően pedig a Canadian Atlantic bajnokság résztvevője lett.
Mindössze három formulaautós szezon után családi hátterének és kapcsolatainak köszönhetően egy Hesketh-Forddal az 1977-es Német Nagydíjon elindulhatott első Formula 1-es világbajnoki futamán. Műszaki hiba miatt esett ki, miután huszonnegyedikként kvalifikált. Sokan elhamarkodott döntésnek tartották a kevés tapasztalata ellenére történő indulását, és nem is kapott szerződést egyetlen istállótól sem. De Hector feltalálta magát: Team Rebaque néven egy Nagy-Britanniában bejegyzett csapatot alapított, és a Lotus által egy évvel korábban fejlesztett autóval folytatta a versenyzést. Ő volt a tulajdonos-csapatfőnök és az egyetlen versenyző is egy személyben. 1978-ban és 1979 nagy részében is ebben a felállásban vett részt a világbajnokságon, és a ’78-as Német Nagydíjon, Hockenheimben hatodik, azaz pontszerző helyen ért célba.

A Lotus-Ford 78-as a Team Rebaque színeiben 1978-ban (nagyítható)

A Lotus-Ford 78-as a Team Rebaque színeiben 1978-ban (nagyítható)


1979 végére elkészült a Penske segítségével fejlesztett Rebaque-Ford HR100-as típusú versenyautója, így az év utolsó három futamára ezzel nevezett be. Viszont csak egyszer sikerült kvalifikálnia magát vele, és feladta a reménytelen küzdelmet.
A Rebaque-Ford HR100-as (nagyítható)

A Rebaque-Ford HR100-as (nagyítható)


Egy ideig úgy látszott, hogy nem tudja folytatni a versenyzést, ám az 1980-as idény közepén Bernie Ecclestone az argentin Ricardo Zunino helyére leszerződtette csapatához, a Brabhamhez. Egy alkalommal volt pontszerző, és a következő, 1981-es idényre is maradhatott az istállónál. Három negyedik és egy ötödik hellyel tulajdonképpen pályafutása legjobb eredményeit produkálta, amellyel tizedikként végzett a pontversenyben. Csapattársa, a brazil Nelson Piquet eközben első világbajnoki címét szerezte…
1982-re csapat nélkül maradt, mivel az istálló főszponzora olasz versenyzőt szeretett volna látni az alakulat színeiben, így tehát Riccardo Patrese érkezett, Hector pedig távozott. Mint kiderült, ezzel 41 teljesített világbajnoki futamot követően le is zárult Formula 1-es pályafutása.
Az Egyesült Államokban, a CART sorozatban folytatta, ahol a hatodik versenyén, az Elkhart Lake melletti Road America versenypályán győzni is tudott. Nem sokkal később a Michigan Superspeedway-en tesztelés közben balesetet szenvedett, és fiatal kora ellenére a visszavonulás mellett döntött.
Napjainkban építész-vállalkozóként él szülőhazájában, Mexikóban.