Gianni Morbidelli

Morbidelli_2
Az olasz Gianni Morbidelliről mindent el lehet mondani, csak azt nem, hogy születésétől, azaz 1968. január 13-tól nem érintette meg a motorizáció szele. Édesapja, Giancarlo Morbidelli alapította a családi nevet viselő, sikeres versenymotorkerékpár-csapatot.
Gianni eredményes gokartversenyzés után megszerezte olasz és európai Formula 3-as sorozatok bajnoki címeit, és miután az olasz túraautó-bajnokságban is kipróbálta magát, az 1990-es Brazil Nagydíjon egy Dallara volánjánál a Formula 1 világbajnokságban is debütálhatott.
A következő két futamnak és a következő idénynek már mint a Minardi versenyzője vágott neki, de közben a Ferrarinak is tesztelt.

Gianni és a Minardi-Ferrari M191-es autó 1991-ben (nagyítható)

Gianni és a Minardi-Ferrari M191-es autó 1991-ben (nagyítható)


Az évzáró Ausztrál Nagydíjon megkapta élete nagy lehetőségét, amikor a francia Alain Prost helyett versenyzőként is tagja lehetett a maranellói alakulatnak. Az itt megszerzett hatodik hely ellenére nem kapott több versenylehetőséget a Ferrarinál, és 1992-ben is a Minardi színeiben versenyzett. Szerzett pont nélkül zárta az évet, amely után 1993-ra nem kapott szerződést. 1994-ben a Footwork versenyzőjeként tért vissza, ahol két szezonon át szerepelt. És utolsó közös fellépésükön, az Adelaide-ben rendezett ’95-ös Ausztrál GP-n sikerült a bravúr: Morbidelli felállhatott a dobogó harmadik fokára.
Útban a dobogó felé 1995-ben Adelaide-ben (nagyítható)

Útban a dobogó felé 1995-ben Adelaide-ben (nagyítható)


Egy újabb év kihagyás után 1997-ben a Saubernél egy fél szezonon át még versenyzett, de végül 67 teljesített világbajnoki futam után elköszönt a Formula 1-től. Legjobb világbajnoki helyezését 1995-ben érte el, amikor tizennegyedikként végzett.
Az autósporttól nem köszönt el, 1998 óta különböző túraautó-versenyeken láthatjuk őt; tavaly a világbajnokságban is részt vett, a kilencedik helyen végezve.
Gianni Morbidelli ma 47 éves.
A 2014-es Olasz GP-n készült kép (nagyítható)

A 2014-es Olasz GP-n készült kép (nagyítható)