John Love

Solitude 1961 - VB-n kívüli futam
90 évvel ezelőtt, 1924. december 7-én született John Maxwell Lineham Love, aki egyike volt a hat rhodesiai (ma: Zimbabwe) F1-es versenyzőnek.
Kezdetben motorkerékpáros viadalokon indult, majd egy F3-as Cooper volánjánál autókkal folytatta. A hatvanas évek elején Ken Tyrrell csapatában Formula Junior kategóriában és a Brit Túraautó Bajnokságban versenyzett, és miután ez utóbbi bajnoki címét megszerezte, 1962-ben elérkezettnek látta az időt, hogy a Formula 1 világbajnokságon is kipróbálja magát. Egy megvásárolt Cooper-Climax autóval nevezett be az azévi Dél-Afrikai Nagydíjra, és nyolcadikként intették le. Érdekesség, hogy csak Dél-Afrikai GP-ken indult, összesen 9 alkalommal, egészen 1972-ig. Legjobb eredményét egy szintén nem gyári, hanem privát Cooper autóval érte el 1967-ben, amikor második lett. Ez volt az egyetlen alkalom, amikor pontszerző helyen ért célba, és ez az 1967-es világbajnokságon a 11. helyet jelentette a számára. 1968-tól további öt éven keresztül Brabham, Lotus, March és Surtees kocsikkal próbálkozott, azonban több pontot már nem sikerült szereznie.

Amikor John Love csillaga a legfényesebben ragyogott: az 1967. január 2-án megrendezett Dél-Afrikai GP-n másodikként száguldott át a célvonalon.

Amikor John Love csillaga a legfényesebben ragyogott: az 1967. január 2-án megrendezett Dél-Afrikai GP-n másodikként száguldott át a célvonalon.


Kilenc világbajnokságon kívüli futamon is részt vett, azonban két negyedik helynél többre ezeken sem futotta erejéből. Igazán elemében egy speciális sorozat, az úgynevezett Dél-Afrikai Formula 1 Bajnokság versenyein villogott, amelyet 1964 és 1969 között zsinórban hat alkalommal nyert meg.
John Love 80 éves korában hunyt el szülővárosában, Bulawayo-ban.